Ugrás a tartalomra

Miskolcon is látható lesz a "csillag", ami a napkeleti bölcseket vezette

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 16. szerda 22:37
December 21-én nem csak az dől el, érvényben maradnak-e szenteste is a szigorítások, de megfigyelhetünk majd egy különleges, 20 évente látható, a Bibliában is szereplő együttállást.

Az idei, rendhagyó karácsony során egy látványos égi jelenség hozhat meghitt hangulatot az ünnepekre. A Biblia szerint napkeletről három király látogatta meg a gyermek Jézust Betlehemben, hogy tiszteletüket tegyék és ajándékokkal halmozzák el a messiást. A hosszú úton vezérlő csillag vezette őket, ez köztudott, de vajon milyen csillagról tesz említést az evangélium? A kérdésre sokáig keresték a választ.

Fotónk illusztráció

A miskolci székhelyű Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló a következőképp ír a témában:

Ma már tudjuk, hogy a Bibliában említett Betlehemi csillag nem más, mint egy csillagászati jelenség, a Jupiter és a Szaturnusz együttállása. Együttállásról akkor beszélünk a csillagászatban, amikor égi útjuk során a Hold vagy a bolygók látszólag igen közel kerülnek egy csillaghoz vagy egymáshoz. Ezek a jelenségek természetesen csak a Földről nézve izgalmasak, hiszen valójában óriási távolságok vannak a résztvevő égitestek között. A Jupiter és a Szaturnusz együttállását figyelhették meg a háromkirályok is.

Mi is láthatjuk

A Jupiter-Szaturnusz együttállás nagyjából 20 évenként megismétlődik. Idén szenteste előtt 3 nappal, december 21-én, a téli napforduló estéjén látszólag ismét igen közel kerül egymáshoz a két bolgyó a
délnyugati égbolton. Ezt a jelenséget – az időjárástól függően – Miskolcról is figyelemmel kísérhetjük. A csillagvizsgáló szerint sötétedés környékétől kell keresnünk a két égitestet a délnyugati látóhatártól
nem messze.

Fotónk illusztráció

Rövid ideig tart

Sajnos nem fogunk tudni sokáig gyönyörködni a jelenségben, mert este fél hat után a két bolygó eltűnik a látóhatár alatt. A természetes és mesterséges tereptárgyak azonban még korábban eltakarhatják a Jupitert és a Szaturnuszt.
Akik szeretnék megfigyelni a jelenséget, olyan helyszínt keressenek, ahol a délnyugati égbolt jól belátható. Mindehhez nem szükséges távcső, szabadszemmel is látható lesz. 
Reméljük az időjárás lehetővé teszi azt, hogy egy olyan égi jelenséget figyelhessünk meg, amely Jézus születésének az idejében is látható volt, ezzel kicsit emelve az idei év karácsonyának meghitt, ünnepi hangulatát.

További hírek

Olvasnivaló