Ugrás a tartalomra

Miskolcon a világhírű természetfotós – Máté Bence vándorkiállítása a Szent István téren

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 13. vasárnap 08:00
Megérkezett Miskolcra, a Szent István térre Máté Bence lélegzetelállító természetfotó-kiállítása. November 3-áig ingyenesen megcsodálhatják a miskolciak 20 év munkáját 623 fotóban 330 négyzetméter üvegfelületen. – Mindig rácsodálkozom mennyire káprázatos az az élővilág, ami körülvesz minket. Ez valamilyen szinten egy narkotikum is, mert minél többet figyelem őket, minél többet tanulok, annál inkább rájövök, mennyi mindent nem tudok, és milyen pici porszemek vagyunk ebben a rendszerben – fogalmazott Máté Bence a megnyitón.
Beregi László képgalériája!

Máté Bence 2010-ben Londonban, a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” (Wildlife Photographer of the Year) címet. A világverseny történetének egyik legeredményesebb fotósa. A Bridge Budapest Nonprofit Egyesület felmérése szerint a 9. legismertebb – Magyarországon élő – magyar külföldön. Nemzetközi hírnevet a különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével is szerzett.

Alkotásaival Bence az összes földrészt meghódította, és minden természetfotós számára feltette kis hazánkat a világ térképére. Legeredményesebb versenyzőként első helyen áll a BBC fotós pályázat összes ranglistáján, továbbá ő az egyetlen, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is megkapta a természetfotósok Oscarjaként számon tartott díjat.

A természetfotó-kiállítást szombat délután nyitották meg, a Szent István téren. Alakszai Zoltán jegyző arról szólt, fantasztikus érzés számára, hogy a munkahelyéről is láthatja Máté Bence munkáját. Miskolc város jegyzője azt mondta, véleménye szerint a miskolciak büszkék a természeti értékeikre, arra a teljesítményre, amit elértek, és azokra az emberekre is, akik valami maradandót és világra szólót hoztak létre. – Az a precizitás, kitartás és a munkához való alázatos hozzáállás, amit Bence tanúsít, ha tehetséggel párosul, ilyen csodálatos dolgokat tud létrehozni – emelte ki. „Bence megmutatja azt a szépséget, amelyben élünk."

Máté Bence szerint nincs tökéletes természetfotó. Szerinte a fotó mindig a környezet elfogadásából alakul, és a természet kreálja meg, mi szerepel a képeken. A tökéletességre maximum technikai szempontból törekedhetünk – mondta. – A kiállítás összeállítására legalább annyi munkát fektettünk, mint a fotók elkészítésére. Húsz éve fotózom. A képeim nagy része pedig vagy fiókban hevert, vagy valamilyen pályázaton nyert díjat, de így együtt sosem láthatta még a nagyközönség. Majdnem 30 országban készültek ezek a felvételek, de a 40 százaléka magyar földön készült – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak. „Annyi szépség van körülöttünk, amire ez a kiállítás fel tudja hívni a figyelmünket." Mint mondta, a természet számára egy olyan közeg, ahol bármikor jól érzi magát. – Mindig rácsodálkozom mennyire káprázatos az az élővilág, ami körülvesz minket. Ez valamilyen szinten egy narkotikum is, mert minél többet figyelem őket, minél többet tanulok, annál inkább rájövök, mennyi mindent nem tudok, és milyen pici porszemek vagyunk ebben a rendszerben – fogalmazott.

A kiállítás kísérő rendezvénye a VÉRTELEN VADÁSZAT című előadás, mely október 26-án 18:00 órától lesz a Miskolc Városi Szabadidőközpontban. Előadásai egy modern kivitelezésű, hatalmas, ingyenes, kültéri kiállítássorozatra épülnek, amelyet 2019-ban nyolc hazai városban csodálhat meg a nagyérdemű. Humoros történetei tanulságos, egyben vidám élményt nyújtanak az egész családnak.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!