Ugrás a tartalomra

Miskolcra érkezett az „Úton van a Cziffra központ” országos kulturális roadshow

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 18. kedd 08:01
A Bartók Plusz Operafesztivál kísérőrendezvényeként hétfőn Miskolcra érkezett az „Úton van a Cziffra központ” országos kulturális roadshow. A délelőtt folyamán baráti hangulatban nézők közreműködésével zajlott Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész nyílt főpróbája a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és Sárközy Lajos hegedű virtuóz zenekarával. A próbát követően a Szimfónia alapítvány támogatásában tehetséges roma gyerekek mutattak be zeneműveket, amelyet a kávéházi cigány zenekultúrával foglalkozó szakmai beszélgetés követett. Az estét Balázs János bravúros koncertje zárta.
Mocsári László képgalériája!

A miskolci roadshow egy nem szokványos nyilvános főpróbával indult. A zenekedvelő közönség bepillantást nyerhetett a Miskolci Szimfonikus Zenekar próbafolyamatába, amit Kesselyák Gergely vezetett Balázs János zongoraművész és Sárközy Lajos zenekarának közreműködésével. A cigánymuzsikusok által is terjesztett népies melódiákat is tartalmazó Liszt művet a Magyar Fantáziát a közönség lélegzetvisszafojtva figyelte. Az egy órás próbát követően a Szimfónia alapítvány támogatásával hátrányos helyzetű és nehéz sorsból származó, de kiemelkedően tehetséges roma gyerekek előadását hallhatta a közönség. A zenei produkciót a Kávéháztól a Carnegie Hall-ig című beszélgetés követte, amelynek résztvevői Balázs János, Kupper András (Szimfónia alapítvány kuratóriumának elnöke), Sárközy Lajos hegedűművész és Bősze Ádám voltak. A beszélgetés egyik érdekessége az volt, hogy felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy kihalófélben van a kávéházi cigány zenekultúra mert eltűntek azok a kávézók, ahol néhány évtizeddel ezelőtt magyar nótákat lehetett élőben hallani. A résztvevők eldöntötték, hogy megteszik az első lépéseket annak érdekében, hogy a helyzet megváltozzon. A zenerajongók megtöltötték a Szent István teret, ahol Kodály Zoltán, Bartók Béla, Paganini, Brahms, Liszt Ferenc, Sarasate cigány és magyar dalait hallhatta a közönség, amely méltó befejezése volt a miskolci eseménynek.

A Budapesten épülő Cziffra Művészeti Központ célja, hogy roma és nem roma magyarok számára teremtsen egy olyan közösségi teret, amely bemutatja a magyar kultúra szerves részévé vált roma kultúra értékeit és sokszínűségét a cigány kultúra nemzetiségi hagyományaival, művészeti örökségével és kortárs jelenével a képzőművészettől a könnyűzenén át a színpadi produkciókig.

„Úton van a Cziffra központ" címmel 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat indult 2019 júniusától, melynek keretében a nyár folyamán a legkiemelkedőbb kulturális fesztiválokon, ősztől pedig különböző városokban találkozhatnak az érdeklődők a legszínesebb kulturális műfajokat felvonultató produkciókkal.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!