Ugrás a tartalomra

#mosolytfakaszt — egy alulról jövő kezdeményezés, ami Miskolcról indult és országossá válik

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 22. péntek 13:56
A zip’s brewhouse még nyár közepén indította #mosolytfakaszt programját. Azóta minden héten kedden Borsod megyei gyermekotthonok lakóit fogadja az étterem, hogy egyrészt magas gasztronómiai élményt nyújtson a hátrányos helyzetű gyermekek számára, másrészt pedig hogy olyan életpályát mutasson számukra, ami kiszámítható jövőt biztosíthat a gondozott gyerekeknek.
Fotó: Szindbad az Utazó

A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy jó néhány gondozott gyermek már most arra gyűjt, hogy egyszer saját pénzen is visszatérhessen az étterembe, míg mások azt tűzték ki célul, hogy pályaválasztásnál a vendéglátó szakmát fogják megjelölni.

A zip’s kezdeményezte, hogy a program országossá váljon. Ezért Halász Norbert, a cég vezetője megkereste a SVÉT-et (Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület), amely a magas gasztronómiai élményt nyújtó, vidéki éttermeket fogja össze. Sőt, a programba – Radomszki Lászlóné, az Észak-Magyarországi Társadalmi és Esélyteremtési Igazgatóság igazgatójának közbenjárására – beszállt az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársága is.

Mai Budapesti sajtótájékoztatóján Fülöp Attila államtitkár azt mondta: a #mosolytfakaszt program a zip’s-nél és a SVÉT-nél is jó kezekben van.

Korábbi felvételek

Az államtitkár szerint a gyermekvédelemben lévő gyerekek legfontosabb ismertetője, hogy olyan traumákon mennek keresztül, amiket mások elképzelni sem tudnak. Onnan kijönni csak kapaszkodóval lehet. A feladat pedig az, hogy minél több kapaszkodót kapjanak ezek a gyerekek. Szerinte a SVÉT alkalmas arra, hogy a gasztronómiát és a gyermekvédelmet összekösse.

Fülöp Attila kiemelte a zip’s és a SVÉT bátorságát, hiszen a gazdasági társaságok legtöbbször csak saját dolgaikkal vannak elfoglalva, ez a program viszont ezen jelentősen túllép, ráadásul példát mutat másoknak. Az államtitkár kiemelte: jól tudja, hogy a gondozotti rendszerben élő 23 ezer gyermeken segíteni nem lehet. De a kormányzat érdekelt abban, hogy összefogással minél több gyermek élete változzon meg és életsorsuk bukdácsolás helyett a rendezettségről, a kiszámíthatóságról szóljon.

Halász Norbert, a zip’s brewhouse cégvezetője, a #mosolytfakaszt program kezdeményezője azt hangsúlyozta az Európa Hajón tartott sajtótájékoztatón, hogy ez egy win-win helyzet. A gyerekek olyan élményben részesülnek, ami számukra – helyzetükből adódóan – elképzelhetetlen, ráadásul kellő elhivatottság esetén jövőképet kapnak, ami akár egész életükre meghatározhatja sorsukat. Ugyanakkor jó a szakmának is, hisz a napi szinten jelentkező munkaerőhiányra kínál hosszú távú megoldást.

Ruprecht László, a SVÉT elnöke szerint elérkezett az az idő az egyesületük életében, amikor a társadalom hasznos tagjaiként is fel kell lépniük. Erre egy kiváló lehetőség a #mosolytfakaszt program. Az elnök ezért is tartja jó döntésnek, hogy a SVÉT is csatlakozik a programhoz és hozzájárul ahhoz, hogy a miskolci kezdeményezés országossá nője ki magát. Ruprecht László úgy látja: nemcsak a vendéglátás, a társszakmák is munkaerőhiánnyal küzdenek, így a program más ágazatoknak is példamutató lehet.

Mint kiderült: a SVÉT célja, hogy létrejöjjön egy virtuális iskola. Ennek keretében a programba bekapcsolódó vendéglátóhelyek pártfogásukba vennének állami gondozásban élő gyerekeket, elérhető és biztos jövőképet nyújtva számukra.

A Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság, miután kiváló lehetőséget lát a Miskolcról indult #mosolytfakaszt programban, így a SVÉT-nek hárommillió forint támogatást nyújt a program országossá duzzasztásához.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!