Ugrás a tartalomra

Most már neve is van az otthonuknak: Stefánia

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 03. péntek 16:10
Az első magyar védőnői szolgálat fővédnökéről, Stefánia hercegasszonyról nevezték el a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának épületét, a korábbi felnőttképzési központot. Deák Csaba kancellár a pénteki átadó ünnepségen kiemelte: ma már a harmadik legnépszerűbb kar az egészségügyi.

A kar tudománynépszerűsítő konferenciával és névadó ünnepséggel járult hozzá a Miskolci Egyetem megalakulásának 70. jubileumi évfordulója alkalmából rendezett programsorozathoz.

Végh Csaba képgalériája

A korábbi Felnőttképzési Regionális Központba, azaz a B/3-B/4 épületbe 2014-ben költözött a kar, jelenleg mintegy 800 hallgatójuk van. Kiss-Tóth Emőke dékán ismertette, mivel az egészségtudományi képzés keretein belül a Miskolci Egyetemen először a védőnőképzés indult el, ezért az első magyar védőnői szolgálat fővédnökéről, gróf Lónyai Elemérné Stefánia királyi hercegasszonyról szerették volna elnevezni az épületet.

– Méltónak találom a névválasztást, gratulálok hozzá – fogalmazott a megyei kormánymegbízott. Demeter Ervin emlékeztetett: a Magyar Védőnői Szolgálat ma már hungarikum, történelmi jelentőségű.

A konferencia védnöke volt még Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese, államtitkári tanácsadó, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Kriza Ákos polgármester és Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja.

Csöbör Katalin köszöntőjében a védőnők önzetlen hivatástudatát méltatta, megemlítve, hogy ma, „profitorientált társadalmunkban” nagy szükség lenne az ilyen hozzáállásra más területeken is. Kiemelte továbbá az Egészségügyi Kar szerepét abban, hogy a betegségek megelőzésének fontosságát hirdeti.

Betlehem József betegsége miatt levélben köszöntötte a konferencia résztvevőit. Azt írta: az Egészségügyi Kar „korábbi és jelenlegi vezetői országosan is látható elhivatottsággal, aktivitással” képviselik az egészségügyet – legyen szó akár új szakok indításáról, vagy a tudományos minőség iránti elkötelezettségről.

Az egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese megnyitó beszédében úgy fogalmazott, az egyetem életében számtalan meghatározó, történelmi pillanat volt: amikor a műszaki mellett megjelent a társadalomtudományi, közgazdasági, művészeti és egészségtudományi képzés; de ilyen a mostani névadó ünnepség is. – A névválasztás egyaránt igazodik a történelmi hagyományokhoz, valamint a kar történetéhez – húzta alá Jakab Nóra.

Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja ismertette, a jelentkező száma alapján idén a harmadik legsikeresebb kar az egészségügyi. 2014-ben első helyen közel 240-en jelentkeztek ide, idén 444-en, összességében pedig mintegy 1500-an. – Számos kreatív és innovatív fejlesztés történt a karon; az ősszel induló diplomás ápolói szak nagyon népszerű, úgy tűnik, sikertörténet lesz – hangoztatta a kancellár, aki a tervekről szólva elmondta, szorosabb kapcsolatot alakítanak ki a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumával.

Az ünnepi köszöntőket követően a védnöki kör közreműködésével leleplezték a névtáblákat az épület bejáratánál.

Majd a tudományos konferencia – melynek fővédnöke Torma András rektor volt – keretében a kar neves oktatóinak, az orvos- és egészségtudományok szaktekintélyeinek, valamint a karon végzett szakembereknek az előadásai hangzottak el.

További hírek

Olvasnivaló