Ugrás a tartalomra

Nagyon cuki farkaskölyköt videóztak le a Bükkben

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. augusztus 04. kedd 20:37
A kölyök egyedül bóklászott, és láthatóan nem foglalkozott az őt kamerázó erdész autójával.

Különleges felvételt készített az Északerdő Zrt. egyik erdésze a Bükkben, aki összefutott egy farkaskölyökkel. A férfi Facebook-posztjában azt írta, már korábban is találkozott farkasokkal, de csak most sikerült lefilmeznie a kölyköt.

Hogy pontosan hol találkoztak, azt nem árulta el, mert ezzel is védeni szeretné a farkasokat.

– Kollégánk munkavégzés közben, autójában ülve vette észre az állatot és telefonjával készített egy rövid videót. A farkaskölyök élőhelyének háborítatlansága miatt a felvétel készítésének pontos helyét nem teszi közzé a társaság – nyilatkozta lapunknak Vereb István, az Északerdő Zrt. kommunikációs tanácsadója.

Hozzátette: 83 ezer hektár védett-, illetve Natura 2000 besorolás alá tartozó erdőt kezelnek, ahol olyan fenntartható módszereket alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik az ilyen ritka, védett fajok megtelepedését.

A magassága alapján körülbelül kéthónapos lehet a videón látható kölyök. Nem volt megilletődve, némi hezitálás után közelebb jött az őt videózó erdész autójához. Kérdés, hogy miért egyedül járja az erdőt, miért hagyta magára a falka.

Azt egy ideje lehet tudni, hogy az Északi-középhegység egyes területein már tartósan megtelepedtek és szaporodnak a farkasok, de a kölykökről eddig legfeljebb csak vadkamerás felvételek készültek.

A farkas az emberre nem jelent veszélyt, itthon 2001 óta fokozottan védett fajnak számít.

További hírek

Olvasnivaló