Ugrás a tartalomra

„Nagyon szeretünk itt játszani… Miskolcon mindig nagyon rockpreferált a közönség” – vallja a 30 éves Tankcsapda

minap.hu/Almási Beatrix
Utoljára módosítva
2019. július 22. hétfő 14:36
Miskolci rockerek hosszú, tömött sora álldogált szombat este Diósgyőrben, a Lovagi Tornák Tere előtt, hiszen „a rock fővárosába” érkezett hazánk legközkedveltebb rockbandája, akik a páratlan hangzásvilágon, a hiteles és sokatmondó dalszövegeiken túl a rajongókhoz való odaadásukban is kitűnnek – Miskolcon koncertezett a Tankcsapda. A banda azon kevés zenekarok közé tartozik, akik nemcsak Magyarországon, hanem számos európai és tengerentúli országban is sikeresek, és akik a külföldi koncertjeik mellé beszúrtak egy miskolci állomást is.
Mocsári László képgalériája!

A zenekar 1989 februárjában alakult, Debrecenben. A zenekar kezdeti punk rock stílusába fokozatosan vegyült a hard rock/heavy metal hangzás, amellyel egyre szélesebb közönségréteget sikerült megszólítaniuk. A Tankcsapda egyik legfontosabb védjegyének és népszerűségük kulcsának a mára egyetlen alapító tagként megmaradt Lukács László egyedi dalszövegei számítanak. A zenekar napjainkban Magyarország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rock zenekara.

tankcsapda interju

– A Tankcsapda harmincéves története alatt elég sokszor játszottunk Miskolcon. Már a legelső önálló turnénkon is voltunk itt, persze akkor még egy kis klubban, valahol a belvárosban – idézi fel az emlékeket Lukács László. Mint mondta, itt mindig jó koncertek voltak; „ha kis helyen voltunk, akkor azért, ha nagy helyen, akkor azért”. – Debrecen és Miskolc nincs egymástól annyira messze, hogy ne lennének adott esetben nemcsak zenekarhoz köthető, hanem személyes élményeink is. Ebbe, ha belekezdenék, sose mennénk haza… – mondta nevetve, majd hozzátette: „Egy dolog biztos, szeretünk Miskolcra jönni.”

– Ilyen környezetben játszani, ahol a színpadkép szerves része egy vár, azért ez nem mindennapi egy zenekar életében. Nemcsak szép a hely, de abszolút alkalmas egy jó koncertre – emelte ki a Lovagi Tornák Terének egyedülálló színpadképét Laci.

– Amikor év elején átbeszéltük az idei koncerteket, és felmerült ez a dátum és helyszín, akkor mind a hárman képben voltunk, és nem kellett egyikünknek sem törni a fejét, hogy ez melyik helyszín is lesz, hanem mindannyiuknak megvolt a Lovagi Tornák Tere fejben – ezt már Sidlovics Gábor mondta.

Fejes Tamás így emlékszik vissza legelső koncertjükre a Lovagi Tornák Terén: „Amikor legelőször itt játszottunk, én nagyon meglepődtem, hogy ez a tér ekkora. Nem gondoltam, hogy ez ennyire egyben van. Nagyon szeretünk Miskolcon játszani, meg Diósgyőrben, hiszen itt mindig nagyon rockpreferált a közönség. De amikor legelőször idejöttünk, meg voltam döbbenve, hogy ekkora ez a tér.”

Létezik-e ideális zenei lista a koncertekre?

F.T.: Ideális tracklista nem létezik. Ez egy teljesen szubjektív dolog, biztos lesz ma este is olyan, aki azt fogja mondani, hogy ezt vagy azt szerette volna hallani, mi mégsem játszottunk. Mi most egy harmincéves jubileumi turnén vagyunk, aminek megvan a maga listája, amit összeválogattunk. Mondhatni egy best of műsor, hiszen mindenkihez szeretnénk szólni.

Megjelent rólatok egy könyv Liluput Hollywood címmel, illetve a hamarosan megjelenő nagylemez címe is ez lesz. Honnan jött ez az ötlet?

F.T.: Ahogy Laci is megírta, „vagyok olyan szemét, hogy lopom a zenét”, ezt is loptuk – mondja nevetve. – Egy beszélgetésen szúrtam ki ezt magamnak, amikor Bochkor Gáborral beszélgettünk egy borgőzös éjszakán. Akkor írtam a srácoknak, hogy megvan a cím, nekik nagyon tetszett, így írtunk is rá egy számot. De a legenda szerint a Bocsi is lopta Friderikusztól, Friderikusz pedig valószínűleg Vitray Tamástól. Így két-három ember is jöhet a jogdíjakat behajtani – mondja viccelve. – De igazából annyira bejött nekünk ez a cím, és annyira jellemzi ez egész Magyarországot, meg a mi karrierünket is, hogy ragaszkodtunk hozzá.

Aki lemaradt a hétvégi buliról, a Sörfesztiválon kitombolhatja magát, hiszen a srácok szeptember 7-én újra Miskolcra érkeznek!

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!