Ugrás a tartalomra

Napsugár most már biztonságban van!

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. május 30. csütörtök 14:17
Teljesen egészséges az a kislány, akit hétfőn este negyed 11-kor hagytak a Megyei Kórház előtti inkubátorban – derült ki az elsődleges vizsgálatok alapján. Kis Napsugár – ezt a nevet kapta ugyanis a dolgozóktól – élete most már biztonságban van.

Hétfőn este negyed 11-kor szólalt meg a csengő, mely jelzi, hogy csecsemőt helyeztek el a Megyei Kórház előtti inkubátorban – tudtuk meg Váradi Katalintól, a Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztály osztályvezető-helyettes főorvosától. – Egy érett, egészségeskisbabát találtunk az életmentő készülékben, akinek ruhája nem volt, csak egy törülközője – nyilatkozta. Az újszülöttet azonnal gondozásba vették a Gyermekegészségügyi Központ munkatársai.

Kis Napsugár nem sokkal a megtalálása előtt születhetett, minden bizonnyal nem intézményi körülmények között; ennek ellenére jól van, és az elsődleges vizsgálatok alapján egészséges.

Illusztráció!

Varga Rudolf, a Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre megerősítette: abban az esetben, ha valaki inkubátorban hagyja gyermekét, nem indul a szülők ellen semmilyen büntetőeljárás. A csecsemő elhelyezése az inkubátorban nem bűncselekmény.

Az inkubátorba helyezés a gyermekről való titkos lemondásnak minősül. A jogszabály szerint nincs szükség az örökbefogadáshoz a szülők hozzájárulására, ha gyermekét babamentő inkubátorban hagyja és hat héten belül nem jelentkezik a csecsemőért.

– Amikor olyan gyermeket talál a gyámhatóság, akinek ismeretlenek a szülei, akkor nekünk kell döntenünk a gyerek családi- és utónevéről, valamint a képzelt szülők adatairól is – tudtuk meg Sáfrányné Vörösváry Ildikótól, a Járási Hivatal Gyámügyi és Igazságügyi Osztályának vezetőjétől.

Fotó: B.-A.-Z. Megyei Kórház

Ilyenkor, a jogszabály szerint, a gyermek részére egy gyermekvédelmi gyámot rendelnek ki, akivel egyetértésben döntik el, hogy mi legyen az édesapa, az édesanya és a gyermek neve, születési adatai, valamint a lakcíme.

– Amikor egy gyermeket találnak az inkubátorban, akkor nem lehet tudni, hogy pontosan mikor született. Ezért egy igazságügyi szakértőt kell felkérnünk, hogy a gyermek vélelmezett születési időpontját megállapítsa. Ha ez megvan, akkor elküldjük a határozatot az anyakönyvvezetőnek, hogy az általunk kitalált adatokkal anyakönyvezze a gyermeket – részletezte a szakember. Innentől pedig már olyan az eljárás, mint egy kórházban hagyott újszülött örökbefogadásakor.

A kórházban kialakítottak pár éve egy Baba-mama szobát, ahová ilyenkor a – Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat listájáról kiválasztott leendő – szülő beköltözhet a gyerekkel és részt vehet a mindennapjaiban, hogy ha eltelik a hat hét, és a gyermek örökbe fogadhatóvá válik, akkor már legyen köztük kötődés.

Mint megtudtuk, volt már arra példa, hogy az anyuka felbukkant – a hat hét letelte előtt –, és meggondolta magát. – A hat hét várakozási idő minden újszülöttnél megvan, annál is, akit nem inkubátorba raktak. Tehát, ha valaki a szülésnél otthagyja a gyermekét, annak is van hat hete arra, hogy esetleg meggondolja magát – fogalmazott.

Csak olyan fogadhat örökbe, akinek korábban már megállapították az alkalmasságát, és erről határozattal rendelkezik. – Megvizsgálják őket minden szempontból: pszichológus, házi orvos, kereseti igazolás, környezettanulmány, és egy tanfolyam elvégzése is szükséges. Ezek és a meghallgatások után kap egy alkalmassági határozatot, ami 3 évig hatályos – magyarázta.

Illusztráció!

Magyarországon két évtizede jelentek meg a kórházak előtereiben ezek az életmentő készülékek. Számuk egyre nő, ma már az országban több mint 30 helyen működik babamentő inkubátor. Az intézkedés célja az újszülöttgyilkosságok visszaszorítása, a krízishelyzetbe került anya, akinek terhességét el kell titkolnia, az inkubátorba teheti az újszülöttjét.

A nők – amennyiben nem szeretnék felnevelni a gyereküket - az anonim szülés és a nyílt vagy titkos örökbeadás mellett is dönthetnek, valamint továbbra is működik a babamentő inkubátor.

A kórház főbejárata előtt 1998-ban helyezték el a készüléket, ez a kislány volt a tizenharmadik újszülött, akit itt találtak.

További hírek

Olvasnivaló