Ugrás a tartalomra

Nem kell bezárni a Szabadidőközpontot: a versenysportok maradhatnak

H. Sz.
Utoljára módosítva
2020. november 16. hétfő 11:09
Nehéz helyzetbe került a Miskolc Városi Szabadidőközpont a járvány miatt, ám mindenképpen fenntartják a napi működést.
A jégkorong mérkőzéseket is csak nézők nélkül rendezhetik meg. Fotó: Juhász Ákos

A legutóbbi szigorítások bejelentésekor még úgy tűnt, hogy a Miskolc Városi Szabadidőközpontnak is be kell zárnia, ám szerencsére ez csak részben igaz. „Az alaphelyzet valóban az, hogy a szabadidős tevékenységet folytató intézményeknek be kell zárniuk – mondta el érdeklődésünkre Egri István igazgató. – A rendelet azonban a kivételek között említi meg a versenysportot, a szakszövetségek által kiadott versenyengedéllyel rendelkező sportolókat, akik a megszokott környezetükben folytathatják a felkészülést. A velünk szerződésben álló kluboktól bekértem azt a listát, amelyeken ezek a sportolók szerepelnek, és hétfőtől már csak ők – mintegy 7-800-an - léphetnek be az intézmény területére. Ez természetesen azt jelenti, hogy nem kell bezárnunk teljesen, ami katasztrófális eredménnyel járt volna.”

Az amatőr sportolók azonban legalább 30 napig nem vehetik igénybe a szabadidőközpont szolgáltatásait. „Hasonló nagyságrendű az az állandó kör, amelyet most nem tudunk fogadni. Csak a konditermünknek 200 bérletese van, de be kell zárnunk a boksz- és a spinningtermet, nem jöhetnek a sportcsarnokba az amatőr sportolók. Mindez befolyásolja a 2. jégpálya működését is, ezt éppen ezekben a hetekben kellene elindítanunk, ám ez biztosan elmarad. A közönségkorcsolyázás ugyanis tiltott, pedig korábban hetente általában mintegy ezer látogatónk volt. Mivel ez a bevétel is kiesik, nincs meg a fedezete a pálya működtetésének.”

Hétfőtől tehát megváltozik, szigorúbb lesz a beléptetés. „Valóban, csak a megkapott listán szereplő sportolók, stábtagok jöhetnek, akiket hőmérőzés után engedünk be. Van azonban még megoldandó probléma, hiszen például a 12 éven aluli hokis gyerekek csak szülői segítséggel tudnak átöltözni, őket azonban elvileg nem engedhetjük be. Ezt is ki kell még találnunk.”

A klubok azonban nem csak tréningeznek, hanem mérkőzéseket is játszanak, amelyekre újabb szabályok vonatkoznak. „Jelenleg minden bajnoki találkozót csak zárt kapuk mögött lehet megtartani, a biztonsági személyzeten kívül csak a mérkőzések lebonyolítását biztosító emberek lehet bent. Minden érintett szövetségtől (kosárlabda, röplabda, futsall, jégkorong) bekértük a mérkőzés-protokollt, és azok figyelembevételével tartjuk meg a rendezvényeket. A maximális létszám általában 100-120 fő, amit például a jégkorongban nem könnyű tartani, hiszen csak a két csapat játékosai több, mint negyvenen vannak. Ehhez jönnek a stábtagok, a zsűri és a biztonsági személyzet, tehát éppen csak, hogy beleférünk az előírásokba.”

A koronavírus-járvány, és az ahhoz kapcsolódó intézkedések komoly veszteséget okoztak az intézménynek. „Nagyon rossz helyzetbe kerültünk, az éves tervünkhöz képest legalább 20-30 százalékkal kevesebb bevétellel számolhatunk. Március óta a sportcsarnokban semmiféle szórakoztató rendezvényt nem tudtunk tartani, pedig már mintegy 30 millió forint értékben voltak megkötött szerződéseink. Kis túlzással egyik napról a másikra élünk, most egyértelműen a túlélés a cél. Tavasszal néhány dolgozót sajnos el is kellett küldenünk. Most nem tervezünk ilyet, ám nagyon számítunk a beharangozott állami bértámogatásra, amelyre óriási szükségünk van. A költségeink közben ugyanis nem csökkentek, hiszen a rezsit, a szolgáltatókat ki kell fizetni, a fizetések nem maradhatnak el. A működést azonban bármi áron fenn akarjuk tartani, hiszen ha bezárnánk, az újraindítás sokkal nehezebb lenne. Ilyen körülmények között a jövő évi tervezés is rendkívül nehéz, és bár próbálunk úgy számolni, hogy a járvány addigra lecseng, ám az élet bármikor felülírhatja az elképzeléseinket.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!