Ugrás a tartalomra

Nem mindennapi éjszaka a Megyei Kórházban

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 26. kedd 09:04
Egyedülálló programot szervezett péntek este a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház. A Kórházak Éjszakáján interaktív műtét, vizsgálat, EKG-készítés várta a résztvevőket az intézményben. 
A Miskolc Televízió riportja.

A különleges rendezvény részeként meghívott vendégek és középiskolás diákok tekintettek be az egészségügyi intézmény életébe. Olyan – egyébként a hétköznapokon nem látogatható – helyszínekre is bejutottak, ahová máskülönben szinte soha. Nemcsak megnézték, de meg is tapasztalhatták, hogyan és miként dolgoznak itt a munkatársak. A résztvevők interaktívan műthettek, vizsgálhattak, készíthettek EKG-t, és számos egyéb érdekes feladat is várt rájuk.

- A program célkitűzése az volt, hogy közelebb vigyük a kórházat és az egészségügyi struktúrát a gyerekek életéhez. Szeretnénk elérni, hogy a kórházi ellátás, az egészségügy létezése pontosan ugyanúgy beépüljön a gyerekek életébe, mint ahogyan az iskola is a része a mindennapjaiknak. Hasonló rutinnal, gyakorlottsággal, bizalommal lépjenek be a kórház kapuján, mint ahogy minden nap teszik ezt az iskolában – mondta el érdeklődésünkre Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

 - Bízom benne, hogy kellően interaktívak és szórakoztató volt a rendezvény. Ma már önmagában az érték nagyon keveset képvisel. Minden értéket el kell adni. A gyerekeknek is el kell adnunk azt, hogy az egészség és egészségügy egy érték, és hogy ezzel próbáljanak meg együttműködni – tette hozzá a főigazgató. 

Kórházak éjszakája a Megyei Központi Kórházban. Mocsári László képgalériája.

Múzeumok Éjszakájáról már számos alkalommal hallottunk, a Kórházak Éjszakája viszont még unikum a maga nemében. Korábban külföldön, illetve Magyarországon is voltak már rendezvények, ahol középiskolások számára szerveztek hasonló programot egészségügyi intézmények, ám egyik sem volt olyan volumenű, mint a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház rendezvénye. Péntek este harminc végzős középiskolai diák tekinthetett be több helyszínen is az intézmény munkájába.  

A részvevők egyszerű egészségügyi alapműveleteket, véna biztosítást, csecsemőápolási műveleteket hajtottak végre babákon, a laboratóriumban vizeletet és vért vizsgáltak, illetve vércsoportot is meghatároztak. A legizgalmasabb része a Kórházak Éjszakájának kétségtelenül a központi műtő volt, ahol a lezárt műtőblokkban műtéti előkészületeket hajtottak végre a gyerekek: bemosakodtak, beöltöztek, lemostak egy próbababát, izoláltak, majd egyszerű sebészi technikákat, kötéseket, csomózásokat gyakoroltak szivacsmakettek segítségével. 

A kardiológián az intézmény munkatársai megtanították a diákoknak az EKG technikát, majd egymásról készítettek EKG-t. De végeztek szívultrahang vizsgálatot is, illetve videó bemutatón néztek meg egy szívkatéteres vizsgálatot. A program résztvevői betekintést nyertek a nukleáris medicina laboratórium működésébe, és bevitték őket az intézeti gyógyszertárba is. Utóbbiban megmutatták nekik a múltat: azt, hogy hogyan készítették korábban a tablettát, kúpot – ezt ők maguk is elkészítették. Megmutatták nekik a jelent is: hogy egy modern kórházi gyógyszertár milyen logisztikával működik napról napra. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!