Ugrás a tartalomra

Nem plusz pénzek, csak átcsoportosítások

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 18. hétfő 14:00
A Diósgyőri vár, a Herman Ottó Múzeum, vagy például a Mesevár óvoda felújítására rendelkezésre álló összegek a már korábban is meglévő források átcsoportosításának eredményei – hangsúlyozza a miskolci városháza.

„Jól kezdődik az esztendő! Újabb 376 millió forint jön Miskolcra” – fogalmaz idei első Facebook-bejegyzésében a miskolctapolcai fürdő és a Diósgyőri vár fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. Majd részletezi is, mire mennyi jut a támogatásból: 271 millió a Herman Ottó Múzeum bővítésére, 73 millió a Bogáncs utcára, 32 pedig a Mesevár Óvoda felújítására.

Bőkezű kormányzati karácsonyi ajándék lehetett volna ez Miskolcnak, de sajnos indokolt a feltételes mód – reagált az elhangzottakra a miskolci városháza. Közleményükben azt írják: „indokolt, mert valójában nem ténylegesen új támogatásokról, pluszpénzekről van szó, hanem egyszerű átcsoportosításokról a 2014 és 2020 közötti fejlesztésekre fordítható, már meglévő keretből. Ezeket az átcsoportosításokat 2020 elején kérte az önkormányzat – kivéve a Bogáncs utcát, ott 2019 nyarán kérte a város –, de az engedélyezés csak most történt meg."

Az elmúlt hét évre, azaz a 2014 és 2020 közötti időszakra ugyanis az erre vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően összesen 35 milliárd 265 millió forint állt Miskolc rendelkezésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban megvalósítandó projektekre. A miniszterelnöki biztos által felsorolt milliók pedig nem mások, mint ebből a korábban már odaítélt keretből történő átcsoportosítások, vagyis a már meglévő pénzeknek egy korábbi cél helyett egy másik felhasználási területre történő odaítélése – mutatnak rá közleményükben.

Hasonló a helyzet a Diósgyőri vár esetében is, ahol a 10,2 milliárdos támogatásról már két évvel ezelőtt megszületett a döntés, a karácsony előtti újabb kormányhatározat pedig az önkormányzat 1,5 milliárdos önrészvállalása után a források átcsoportosításáról, a kifizetés átütemezéséről szólt. Az eredeti határozat szerint az első 6 milliárdot ugyanis 2019-ben kapta volna meg a város, a többit 2020-ban, ezt csoportosították, ütemezték át 2020 és 2022-re.

– Az a 700 millió forint pedig, amelyről szintén egy Facebook-videóban számolt be a miniszterelnöki biztos, kizárólag az előreláthatólag veszteséges miskolctapolcai élményfürdő átadása után válik felhasználhatóvá, az összegből pedig csak a fürdő működtetéséhez szorosan kapcsolódó kiadásokat lehet finanszírozni, például a rezsidíjakat és hasonló költségeket, a pénz semmi másra nem fordítható – zárul a közlemény.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!