Ugrás a tartalomra

Nemzetközi jelentőségű új magyar találmány a koronavírus elleni küzdelemben

origo.hu
Utoljára módosítva
2020. április 03. péntek 09:41
Az Óbudai Egyetem szakértői jelenleg egy olyan, az intenzív ellátásban kulcsfontosságú lélegeztetőgépen dolgoznak, amely egyszerre akár több tucat beteg ellátását teszi lehetővé, a jelenleg alkalmazott és csak egyetlen beteg ellátását biztosító készülékekkel szemben. A kormányzat által is támogatott fejlesztés áttörést hozhat az intenzív ellátás hatékonyságában.
Képünk csak illusztráció Forrás: aliexpress.com

A világjárvánnyá fejlődött COVID-19-kór egyik legnagyobb problémája, hogy a fertőzés tömeges terjedése a teljesítőképességük határára kényszeríti az egészségügyi ellátó rendszereket, különösen az intenzív kórházi kezelésre szorulók viszonylag nagy száma miatt. 

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint a Neumann János Informatikai Karán született meg egy egyedülállónak mondható különleges berendezés megvalósításának ötlete, illeszkedve az egyetem kiberorvosi rendszerek kutatás-fejlesztési stratégiai irányához.

Az Óbudai Egyetem kutatói megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is.

Az EKIK BioTech Kutatóközpontja és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központja által kezdeményezett, karitatív, nonprofit módon működő MassVentil Project néven futó kutatásfejlesztéshez március eleje óta egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik. 

A kutatók a járvány rohamos terjedése miatt versenyt futnak az idővel. Rendkívül fontosnak tartják, hogy minél több fejlesztőmérnököt és szakembert tudjanak bevonni a projektbe, hogy ezáltal gyorsabban haladjanak a megvalósítás felé.

A fejlesztést már kormányzati szinten is számon tartják. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár videókonferencián egyeztetett a kutatócsoport tagjaival április 1-jén a fejlesztés részleteiről.

Az Óbudai Egyetemen született az ötlet Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar habilitált egyetemi docense és dékánja, valamint az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője 2020 márciusának első napjaiban (még a COVID-19-járvány világjárvánnyá nyilvánítása előtt) egy olyan lélegeztető berendezést álmodott meg, amelynek egyik leglényegesebb jellemzője, hogy nem szükséges minden pácienshez dedikált gép, azaz egy berendezéssel több pácienst lehet egyszerre lélegeztetni, így több beteg ember életét lehet megmenteni.

A koncepció illeszkedik az egyetem rektora, Kovács Levente által meghirdetett kiberorvosi kutatás-fejlesztési irányhoz, melynek keretében az egyetemen az elmúlt időben több orvosinformatikai kezdeményezés indult el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!