Ugrás a tartalomra

Nemzetközi konferenciát rendezett a Miskolci Egyetem

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 18. péntek 09:16
Kínai, osztrák, ukrán közgazdászok és több tucat hazai szakember érkezett Miskolcra a Gazdaságtudományi Kar meghívására. Tizenegyedik alkalommal rendeztek nemzetközi tudományos konferenciát. Egy pályázat részeként nemzetközi szekciókat is szerveztek, többek közt az okos város, a digitalizáció és a fenntartható fejlődés témáit is érintve.
Fotó: Juhász Ákos

Az intézmények közötti kapcsolatépítés, a tudás megosztása, a szakmai közösségek és az emberi kapcsolatok fejlesztése – digitalizáció ide vagy oda, a személyes találkozás a tudományos életben továbbra is fontos. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara tizenegyedik alkalommal hívta össze a közgazdaság területén dolgozó kutatókat, oktatókat.

Nagy Zoltán, a Miskolci Egyetem Világ-és Regionális Gazdaságtan Intézetének igazgatója elmondta, tudnak együttműködni konzorciumi partnereinkkel. – A Szegedi Tudományegyetemmel, a Corvinus Egyetemmel és a Soproni Egyetemmel tudunk együtt kutatni és külföldi egyetemek felé is kapcsolatokat nyitni.

Csehországgal például régóta szoros a kapcsolat. Az együttműködésnek egy szelete, hogy Miskolcon cseh gyártmányú villamosok közlekednek. Bial Tibor, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete úgy nyilatkozott, örömére szolgál, hogy nagyon széles ez a fajta együttműködés. – Több iparágon átívelő. Az is nagyon fontos, hogy a két ország egymásnak nagyon fontos stratégiai partnere. Magyarország számára például Csehország a hatodik legfontosabb partnere és azon dolgozunk, hogy ezt tovább erősítsük, mert van még hova fejlődnünk.

Két nap alatt ötvenöt előadáson mutatták be a legfrissebb kutatási eredményeket. Torma András rektor egy témakört kiemelt az előadások közül. – Ez a digitalizáció, vagy a számítástechnika, vagy az informatika hatása a közgazdaságtudományokra.

Szó volt például arról, hogyan hat az okos város a benne élők életminőségére, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pedig állami tulajdonban lévő sikeres cégekről is beszélt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!