Ugrás a tartalomra

Nincs több fogtömés? A fogzománc kijavítja magát?

newscientist.com
Utoljára módosítva
2019. szeptember 07. szombat 08:50
A kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy foggélt, amely megkímélheti az embereket a kellemetlen fogtömésektől. A termék jelenleg még tesztelés alatt van.

A fogzománc a fogak külsejét borító kemény védőréteg, amely a savaktól és a folyamatos rágástól elvékonyodhat, így fogszuvasodás alakulhat ki a fogon. Ezt szükséges betömni, hogy ne romoljon tovább a fog állapota – olvasható a New Scientist cikkében.

Mivel a tömések idegen anyagból készülnek, mint a fém, porcelán vagy gyanta, nem kötődnek teljes mértékben a fog felületéhez, és előfordul, hogy meglazulnak.

A probléma elkerülése érdekében Tang Ruikang és munkatársai a kínai Zhejiang Egyetemen kifejlesztettek egy gélt, amely kalciumot és foszfátot tartalmaz – amelyek a fogzománc építőelemei –, és ezzel próbálták meg arra serkenteni a zománcot, hogy javítsa ki önmagát.

A gélt emberi fogon tesztelték, amelyet eltávolítottak a sav okozta károsodás miatt. A fogat 48 órára egy tartályba helyezték, amelyben a folyadék hasonlított az emberi szájban  megtalálható anyagokra.

A gél stimulálta az új fogzománc növekedését, és a mikroszkópos vizsgálat során kiderült, hogy ugyanolyan mennyiségben tartalmazott kalciumot és foszfátot, mint a rendes fogzománc.

Bár az új zománcréteg 400-szor vékonyabb volt, mint az eredeti réteg, Tang szerint a gélt folyamatosan alkalmazva pótolható lesz a hiányzó mennyiség.

A kutatók most egereken tesztelik a gélt, és remélik, hogy hamarosan embereken is kipróbálhatják.

 

További hírek

Olvasnivaló