Ugrás a tartalomra

Nőtt a brit munkanélküliség, százezrek kerültek ki az alkalmazotti állományból

mti.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 15. kedd 11:56
Emelkedett nyáron a nagy-britanniai munkanélküliségi ráta.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetéséből kitűnik az is, hogy csaknem 700 ezerrel csökkent az aktív alkalmazotti állomány a koronavírus-járvány márciusi elhatalmasodása óta, és ez a folyamat a legfiatalabb munkavállalói korosztályt érinti a legsúlyosabban.

A friss adatsor szerint a júliussal zárult három hónapban átlagosan 4,1 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya Nagy-Britanniában, 0,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban és 0,2 százalékponttal magasabb, mint az előző mozgó háromhavi időszakban.

A ledolgozott heti munkaórák száma jelentősen, éves összevetésben 183,8 millióval, negyedéves összehasonlításban 93,9 millióval 866 millióra zuhant a vizsgált három hónapban.

Az ONS kimutatta azt is, hogy a koronavírus-járvány márciusi elhatalmasodása és augusztus között 695 ezer alkalmazott kikerült a vállalati szektor fizetett állományából. Ez az aktív alkalmazotti állomány 2,4 százalékos csökkenésének felel meg. A statisztikai hivatal felmérése szerint ez a jelenség különösen súlyosan érinti a fiatal munkavállalói korosztályt.

Az adatsor alapján a 16-24 éves korcsoportban 156 ezerrel 3,63 millióra csökkent a vállalatok fizetési listáján szereplő alkalmazottak száma. A szűkebb, 18-24 éves korosztályon belül rekordmértékben, 146 ezerrel esett vissza az alkalmazotti állomány.

A júniussal zárult idei második naptári negyedévben példátlan ütemben, 20,4 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben, és áprilisban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások érvénybe léptetése utáni első teljes hónapban is rekordmértékben, 20 százalékkal esett a GDP az előző hónaphoz képest.

Azóta fellendülés kezdődött a brit gazdaságban: a hazai össztermék júliusban 6,6 százalékkal volt magasabb az egy hónappal korábbi szintnél. A júliussal zárult három hónapban ugyanakkor így is 7,6 százalékkal csökkent a GDP-érték az előző, februártól áprilisig számított mozgó háromhavi időszakhoz képest, és júliusban 11,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint februárban, a korlátozások bevezetése előtti utolsó teljes hónapban. Londoni makrogazdasági elemzők szerint ebben a környezetben a munkanélküliségi ráta további jelentős emelkedése várható.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vezető közgazdásza, Josie Dent a friss foglalkoztatási adatok keddi ismertetése utáni gyorselemzésében kifejtette: a számokból egyértelműen látszik, hogy a koronavírus-járvány okozta negatív munkaerőpiaci folyamatok még korántsem értek véget.

A közgazdász kiemelte, hogy októberben véget ér az a program, amelynek alapján a munka nélkül maradt, de a vállalatok által el nem bocsájtott alkalmazottak bérének nagy részét az állam fizeti. A CEBR vezető elemzője szerint attól az időponttól fogva a munkanélküliség különösen meredek emelkedésére kell számítani.

A ház várakozása az, hogy a brit munkanélküliségi ráta az idei negyedik negyedévben 8,9 százalékon tetőzik, de jövőre ismét csökkenésnek indul, ahogy megkezdődik a brit gazdaság kilábalása a válságból.

További hírek

Olvasnivaló