Ugrás a tartalomra

Okos oszlop, autótöltő-parkoló ajándékba a 125 éves ÉMÁSZ-tól

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 21. kedd 21:35
A 125. évforduló kapcsán a cég Miskolc várost is megajándékozta. Átadtak a Bartók Béla téren egy úgynevezett okos oszlopot. Ez nemcsak egyszerű közvilágítási eszköz, hanem tölteni lehet segítségével telefont és elektromos kerékpárt is, ugyanakkor wifi is elérhető a segítségével.
Mocsári László képgalériája!

Emellett az ELMŰ-ÉMÁSZ egy másik ajándékkal is készült a miskolciaknak. Miskolctapolcán, a strand előtt hamarosan átadnak egy olyan parkolóhelyet, amely elektromos autók töltésére is alkalmas lesz, a tetején lévő, napelemes rendszer segítségével.

– 1882-ben létesült az első villanyvilágítás a Diósgyőri Vas- és Acélgyárban – kezdte visszaemlékezését ünnepi beszédében Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatósági elnöke. A következő nevezetes dátum 1894., amikor az ÉMÁSZ jogelődje Egerben közcélú erőművet létesített, amelynek 48 fogyasztója volt. Aztán megindult a villamosenergia-hálózat fejlesztése, 1960-ban megépült az első transzformátorállomás, 1951-ben átalakult a társaság, majd miskolci székhellyel megalakult az ÉMÁSZ, amelynek a székhelye természetesen Miskolcra került – sorolta a fontos történéséket a cég életében Marie-Theres Thiell.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport ma a magyarországi energetikai piac egyik meghatározó szereplője. Ipari és lakossági fogyasztóinak egyaránt nyújt szolgáltatásokat. – Folyamatosan dolgozunk azon, hogy több mint 2 millió fogyasztónak tudjunk biztosítani a 21. századi villamosenergia- és gázszolgáltatást. A fejlesztéseknek köszönhetően pedig ma már több egymillióan elektronikus formában is tudják nálunk ügyeiket intézni, amit szeretnénk a jövőben tovább bővíteni – fogalmazott az igazgatósági elnök.

– Az ELMŰ-ÉMÁSZ rendelkezik jelenleg az elektromos töltők egyik legszélesebb hálózatával ma Magyarországon, már több mint 300 pontot létesítettünk és üzemeltetünk ilyen berendezést. Miskolcon például 2012-ben adtuk át az első ilyen állomást.

Marie-Theres Thiell szólt a cég oktatási együttműködéseiről, jó kapcsolatukról a Miskolci Egyetemmel és a régió felsőoktatási intézményeivel. Bejelentette, hogy új szakképzési központot létesítenek idén Miskolcon. Büszkeséggel beszélt arról is, hogy 2019-ben, immár második alkalommal is elnyerték a német-magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által odaítélt „Megbízható munkaadó” díját.

Mocsári László képgalériája!

– Miskolc gazdasági, kereskedelmi és ipari súlyával érdemelte ki 110 év előtt a törvényhatósági város státusát. Érdekes belegondolni, hogy az észak-magyarországi áramszolgáltató elődje már abban az időben is erősítette városunkat – kezdte köszöntőjét Miskolc polgármestere, Kriza Ákos.

Az elektromos áram ma már mindenütt jelen van, működésének köszönhetjük, hogy elindult a villamosközlekedés Miskolcon. Szólt a közvilágítás mellett a bűnmegelőzést szolgáló kamerarendszerről, amelynek szintén az ÉMÁSZ biztosítja az áramellátását, ahogyan sok nélkülözhetetlen közlekedési és informatikai eszköz számára is a városban.

– Miskolc élenjáró lett a megújuló energiák felhasználásában is – mondta Kriza Ákos. – Kihasználjuk termálvizeinket, a biomasszából rejlő lehetőségeinket, emellett napelem-parkot építettünk és a napelemek táplálják a villamos hálózatot egyre több városi intézmény esetében is. Szólt azokról a kezdeményezésekről is, amelyek azt szolgálják, hogy okos mérők segítségével követni tudjuk majd az energiafelhasználás adatait. A takarékos város működés terén elért sikereinkben sokat köszönhetünk szolgáltató partnerünknek – mondta a városvezető. Példaként említette a Szemere kert okos közvilágítási lámpáinak felszerelését, a középületek díszkivilágítását, az elektromos autók töltésre alkalmas oszlopok telepítését csakúgy, mint az ipari parkok árammal való ellátását. Az ÉMÁSZ-nak köszönhetően a cég rugalmasan alkalmazkodik Miskolc gazdasági életének ugrásszerű fejlődéséhez. Ez jó a városnak,  a vállalkozásoknak, a befektetőknek és jó a szolgáltatónak – hangsúlyozta Kriza Ákos.

– Miskolc és a magyar kormány is odafigyel arra, hogy megújuló energiát, zöld energiát használjunk. Erről Pfliegler Péter alpolgármester beszélt. – Budapest után Miskolc az első olyan vidéki város, ahol a legtöbb elektromosautó-töltő áll rendelkezésre. Miskolcon is előnyben részesítjük az okos megoldásokat: az intelligens kamerarendszertől kezdve az intelligens forgalomirányításon át egészen a szabad internetig. Miskolc közösségi közlekedésében, a járműveken ugyanis szabad wifi-hálózat érhető el. Büszkeséggel említhetem meg azt a modern járműparkot is, amit az MVK Zrt. biztosít a városlakóknak és az ideérkezőknek egyaránt. Emellett ne felejtsük el nemrég átadott napelemparkunkat sem, amely ma már számos önkormányzati intézményt lát el elektromos energiával. Beruházásainknál és fejlesztéseinknél eddig is számíthattunk az ÉMÁSZ partnerségére – hangsúlyozta Miskolc alpolgármestere. 

Az eseményen Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte: az új energiastratégia középpontjában a fogyasztók állnak, ezért a kormány minden támogatást megad a szolgáltatóknak. Megjegyezte, hogy a cégcsoport élt először azzal a tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás adta lehetőséggel, hogy a villanyóra adatait mobiltelefonnal készített fotón is beküldhetik a fogyasztók az erre fejlesztett applikáción keresztül. Hozzátette: a szakminisztérium dolgozik az úgynevezett okos mérés háztartási alkalmazásának megvalósításán is, amellyel a mostaninál jóval kedvezőbb tarifák is elérhetők lesznek. Az államtitkár úgy fogalmazott: a kormány elkötelezett az energiafogyasztók terheinek csökkentésében, a szolgáltatókkal együttműködve sikerült elérni, hogy a magyarországi háztartásokban a villamos energia ára Európában az egyik legalacsonyabb. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!