Ugrás a tartalomra

Olyanok ők – a mindennapjaink részévé vált a Bagossy

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. február 01. szombat 08:59
A Miskolci Kocsonyafesztivál második napján, szombaton, mondhatjuk fő műsoridőben lép fel a Bagossy Brothers Company. Viszonylag friss repertoárral készülnek a srácok, árulta el Tatár Attila, a zenekar gitárosa. Interjú.
Fotó: Mocsári László

A gyergyószentmiklósi, öttagú Bagossy Brothers Company az indie, az alternatív és a folk zenei stílusokat ötvözi. 2013 májusában alakultak, tagjai azonban előtte több éve zenéltek együtt más formációkban. A zenekar nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk). Először Erdélyben koncerteztek, majd fokozatosan kezdték el játszani számaikat magyarországi rádióadók is. 2019-ben elnyerték az év akusztikus koncertje díjat a Petőfi Zenei Díjon.

- Teltházas lemezbemutató-koncertek, fesztiválmeghívások, klipjeiteken többmilliós megtekintések a zenemegosztó csatornákon – megérkeztetek, helyben vagytok?

- Tudatosan készültünk erre az útra. Úgy fogalmaznék, hogy elértünk egy olyan célt, ameddig valamelyest elláttunk még az elején: sokan követik a zenekart, az emberek hétköznapjainak részévé váltunk. Viszont mindig is azt gondoltuk, hogy korántsem ez lesz a vége. Éppen ezért innen válik igazán izgalmassá a történetünk. Nem feltétlenül törünk az élre, nem akarunk mindig az elsők lenni, inkább arra figyelünk, hogy megőrizzük a körülöttünk kialakult atmoszférát, hangulatot.

- Vannak olyan időszakok az ember életében, amikor minden megy magától, sínen vannak a dolgok. Ebben a stádiumban vagytok?

- A sín, az út létezik, de a hangsúlyt odatenném, hogy „járnunk kell” rajta. Csúnya szóval: úton lenni a fontos. Persze ez nehéz. Közhelyes, de annyira felgyorsult a világ, hogy folyamatosan újdonságokkal kell előrukkolni. Ez egy nyomás, ami azonban nem feltétlenül rossz, hiszen motivál minket. Nem enged hátradőlni. Fiatalok vagyunk, frissek, nem fásultunk bele, nagyon élvezzük a mostani helyzetet. Megtehetnénk, hogy néhány évig az eddigi sikereink farvizén elevickélünk, majd jöhet a süllyesztő. Mint az egyslágeres zenekarok. Szóval sok az információ, a hatás, az inger, és mindezek között oda kell „férni” az emberekhez. Ez nem kis kihívás.

 - Szóval elégedettnek maradni múló állapot…

- Ezt azért nem mondanám, sőt! Meg kell élni, ha célt érünk. Esetünkben ez azt jelenti például, hogy első telt házas klubkoncert, aztán ugyanez, de már Budapesten, majd egy fellépés a Művészetek Palotájában és így tovább. Ez az elégedettség motivál is, amellett, hogy jó visszajelzés arról, hogy jó úton járunk. És igenis, megéljük ezeket a pillanatokat. Fantasztikus, amikor összenézünk, alig hisszük, hogy tele van a Budapest Park, és látjuk a másik szemében, hogy igen, ezért dolgoztunk, wow… De nem kell ettől elszállni. Pontosan tudjuk, hogy kellett ehhez a közönség, kellettek a dalok, meg talán egy szerencsés csillagzat is.

- Gyergyószentmiklósról indultatok. Identitásunk egyik fontos eleme, hogy honnan, milyen környezetből érkezünk. Erdélyi gyökereitek mire tanítanak titeket?

- Talán a kisvárosi lét, az itteni közösségi élet, amibe mindannyian beleszülettünk, ez ad egy másfajta szemléletmódot, ebben rejlik a „titka” annak, hogyan viszonyulunk másokhoz, a közönséghez. Vannak olyan dolgok, amik számunkra természetesek. Sokszor mondják nekünk, hogy mások vagyunk, mint a megszokott. Erre mit mondhatnánk? Ez jön belőlünk, és ezt hallani ki a zenénkből is. De ez inkább természetes, mint tudatos.

 

 

- Miskolchoz milyen emlékek, élmények fűződnek?

- Háromszor léptünk fel nálatok, első alkalommal egy szabadtéri rendezvényen. Nagyon sokan még nem voltak a koncertünkön, de egy idősebb pár a végén odajött a zenekarhoz, és átadtak öt üveg kiváló minőségű pálinkát. Az úriember saját főzése volt, azóta sem kóstoltunk olyan finomat, tényleg prémium anyag volt (nevet). Kétszer voltunk aztán az egyik belvárosi szórakozóhelyen is, a második alkalommal már telt ház volt. Ekkor mutattuk be a harmadik lemezünket.

- Szombaton este 20:45-től láthat titeket a közönség a Villanyrendőr színpadon. Mivel készültök, mit hallhatunk majd tőletek?

- Egy viszonylag friss repertoárral készülünk. Minden év elején az A38-on kezdjük a koncerteket, erre egy új koncepcióval, repertoárral szoktunk készülni, új impróval, új átkötésekkel. Eljátszunk néhány régóta nem játszott dalt is. Ezt lesz idén. A miskolciak az elsők között fogják hallani ezt a műsort.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!