Ugrás a tartalomra

Öngyilkos lett egy tini, mert arra szavaztak többen az Instagram-oldalán

Blikk/Nuus
Utoljára módosítva
2019. május 16. csütörtök 14:58
Egy fiatal malajziai lány Sarawak államban arra kérte követőit az Instagramon, szavazzák meg, életben maradjon-e. 69 százalék nemmel válaszolt, ezért a 16 éves lány végzett magával.

Öngyilkos lett egy 16 éves lány Malajziában, miután Instagramon feltett kérdésére a szavazók 69 százaléka úgy szavazott, hogy ölje meg magát - adta hírül a The Guardian

Az Astro Awani című maláj lap szerint a lány, akinek a nevét a család kérésére nem hozták nyilvánosságra, megosztott a követőivel egy kérdést:

„Nagyon fontos. Segítsetek eldönteni, mi az út számomra: élet vagy halál?”

– 69 százalék végül a halálra szavazott, így a lány huszadik emeleti otthonának ablakából a mélybe vetette magát. 

A rendőrség azt is megállapította, hogy a lány a régióban népszerű, Facebookhoz hasonló WeChat messengeren több barátjának is írt, mielőtt véget vetett életének, de senki nem volt, aki komolyan vette volna.

Egy helyi ügyvéd, Ramkarpal Singh, aki az észak-nyugati Penang államban képviselő is, úgy véli, azokat, akik a halálra szavaztak, büntetőjogi felelősség terheli. „Vajon ma is élne a lány, ha instagramos szavazóinak többsége arra biztatta volna, hogy ne tegye meg? Vajon akkor szakember segítségét kérte volna? Vajon a szavazók bátorítása befolyásolta, hogy végül tényleg végzett magával?” – kelt ki magából Singh.

Malajzia fiatalság- és sportügyi minisztere, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman szerint a tragédia rávilágít arra, hogy nemzeti szinten kéne beszélni a mentális betegségekről.

Az Instagram februárban jelentette be, hogy blokkolni fogja azokat a képeket, melyek arra bátorítják a felhasználót, hogy kárt tegyen magában. Erről azután döntöttek, hogy egy brit tinédzser, Molly Russell szülei szerint ilyen fotókat látott az alkalmazásban, mielőtt 2017-ben, 14 éves korában öngyilkos lett.

További hírek

Olvasnivaló