Ugrás a tartalomra

Online követték, hogyan készülnek a fogások

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. szeptember 25. péntek 22:38
A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap fogyatékkal élő résztvevői rövid ideig átélhetik, milyen kihívások várnak egy hétköznapi munkavállalóra.

Ami számunkra rutin, esetleg teher, az számukra elérhetetlennek tűnő álom. Ezen a nemzetközi akciónapon együtt dolgozhatnak egy számukra érdekes munkahely munkatársával, megismerhetnek egy őket érdeklő szakmát. A programot nálunk – belga mintára – a Salva Vita Alapítvány rendezte meg először 2015-ben Budapesten. 2016-ban már számos vidéki szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek lényege, hogy egy összehangolt nemzetközi akciónappal felhívják a figyelmet a fogyatékkal élők helyzetére, és arra, hogy ami számunkra természetes lehet, másoknak csupán vágyálom. Az utóbbi években a Híd Egyesület is felkarolta a programot: Miskolcon és Egerben is szerveztek munkahelyi látogatásokat a fogyatékos emberek számára.

– Munkával, önmegvalósítással kapcsolatos vágyaikat igyekszünk közelebb hozni hozzájuk –fogalmazta meg céljukat az egyesület elnöke, Kiss Attila. – Ezek jó része egészségügyi gátakba ütközik. A kívánságok – néhány látványos esettől eltekintve – egészen hétköznapiak. A program keretében például vak emberek is kipróbálhatták, speciális körülmények között, hogy milyen lehet autót, kamiont vezetni. Az arra fogékony szellemi fogyatékkal élők is megtapasztalhatták például, milyen egy igazi mozdony belülről. Voltak, akik a színészkedéssel szerettek volna megismerkedni, míg másokat a médiamunka, a riportkészítés érdekelt. Hogy a legegyszerűbb példákat is említsem, az adminisztrációs feladatokra is kíváncsi volt számos fogyatékkal élő ember.

Törődéssel, figyelemmel

Kiss Attila úgy fogalmazott, hogy a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap tulajdonképpen egy koncentrált érzékenyítő híradás. – Sok élménydús programon veszünk részt, amelyek számunkra is lélekmelengető pillanatot tartogatnak.

A koronavírus újra erősödni látszik, ez pedig a szervezésre is hatással van. Míg eddig összehangolt munka folyt, és világszerte ugyanazon a napon rendezték meg az eseményt, most kicsit el kellett térni ettől. Persze nem csak az összeszervezés jelent nehézséget: a legutóbbi, miskolci alkalmat például online-tartották.

– Kérdés volt, hogy egyáltalán megvalósítható-e idén a program – árulta el lapunknak Kiss Attila. – Az induláshoz megyénként 10 résztvevő szükséges, ebből két embernek bentlakásos intézmény lakójának kell lennie a kiírás szerint. Ezeket az intézményeket viszont nemrégiben bezárták a vírus elleni védekezés okán. Így jutott eszünkbe, hogy átváltunk az online térre.

Bepillantás a csapóajtó mögé

Az ötletet pénteken át is ültették a gyakorlatba: a lillafüredi Hotel Tókert szakácsa, Csesznik Máté vezette be a konyha világába az érdeklődőket. Igaz, színek és szagok nélkül, de láthatták, hogyan kerül tányérra az étel, milyen fortélyokat használ egy profi szakács.

– Kertészleves és tárkonyos csirkecomb készült. Az online közvetítés résztvevői mind olyan fogyatékkal élő emberek voltak, akik mély érdeklődést mutatnak a gasztronómia iránt, többük szokott főzni is. Épp ezért volt izgalmas számukra, hogyan is néz ki egy profi konyha belülről, átérezhették az egész hangulatát, még ha csak a távolból is – fogalmazott Kiss Attila, aki elmondta, hogy a foglalkozás végén Csesznik Máté válaszolt a felmerülő kérdésekre, sőt hasznos tanácsokkal is ellátta a „nézőit”.

További hírek

Olvasnivaló