Ugrás a tartalomra

Öt éve működik a miskolctapolcai víztisztító

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 12. péntek 10:02
A 2006-oshoz hasonló vízszennyezés többé nem ismétlődhet meg Miskolcon – ezt garantálja az a Közép-Európában is egyedülálló víztisztító, ami öt éve működik Miskolctapolcán. Itt a szakemberek ultramodern technológia mellett 24 órás felügyelettel, monitoring rendszerrel és folyamatos mintavételekkel biztosítják a miskolci csapvíz kiváló minőségét.

Közép-Európa legmodernebb ultraszűrőjében két egész focipályányi területen tisztítják az Olasz-kút vizét. A technológia olyan fejlett, hogy a legapróbb baktériumokat, sőt még a vírusokat is kiszűri. Teszi ezt úgy, hogy közben a karsztvízben lévő magnézium és kalcium is megmarad.

Minap-archív fotó: Mocsári László

Horányiné Csiszár Gabriella, a MIVÍZ Kft. ivóvíz-gazdálkodási vezetője érdeklődésünkre kiemelte: a szerkezet a város vízellátása szempontjából rendkívüli stabilitást és biztonságot nyújt, hiszen innen, Miskolctapolcáról biztosítják a város ivóvizének több mint a felét.

2006-ban több ezren betegedtek meg Miskolcon, amikor a heves esőzések után kalici vírus került az ivóvízbe. A víztisztító 3 milliárd forintos uniós forrásból épült meg, és 2015 óta működik. A fejlesztés garantálja, hogy a 2006-oshoz hasonló vízszennyezés ne fordulhasson elő többet.

További hírek

Olvasnivaló