Ugrás a tartalomra

Otthoni edzés kezdőknek

Répássy Olivía
Utoljára módosítva
2020. március 22. vasárnap 22:16
A gyakorlatokat saját testsúllyal érdemes elkezdeni, majd olyan eszközökkel folytatni, amiknek biztonságos a fogása. Fontos a fokozatosság.
Fotó: Végh Csaba

Heti háromszor érdemes otthoni tréninget végezni: átmozgatót vagy osztottat. Az előbbinek a nevében is benne van, hogy az egész testet átmozgatja minden egyes alkalommal, míg az utóbbi arra utal, hogy csak bizonyos izomcsoportokat edz meg alaposan különböző napokon. Fejlődést azzal is elérünk, ha az ember eleinte az átmozgatót végzi, majd pár hét után áttér az osztottra. – A bemelegítés elengedhetetlen kelléke a sportnak, hiszen a szervezet ilyenkor erőteljesebb igénybevételre készül fel. Fentről lefelé haladunk: fej-, váll-, kar-, csípő- és bokakörzések, karlendítések, dinamikusabb törzsfordítások, kétütemű kitörések, négyütemű fekvőtámaszok - hangsúlyozza Tóth Diána, személyi edző. Mozgás közben ráadásul boldogsághormon termelődik szervezetünkben, ez pedig csökkenti a stresszt.
A szakember azoknak ajánlja az aerobedzést, akik nemcsak erősíteni, hanem zsírt égetni is szeretnének. Ebben az esetben a heti háromszori alkalom mellé be kell iktatni szintén heti három tartósabb, körülbelül negyvenperces sétát, akár szobabiciklizést. Az állóképesség fejlesztéséhez kardioedzésként a kocogást ajánlja, szintén a heti három otthoni óra mellett. A számokat tekintve négyszer húszat csináljunk meg minden mozgásformából, majd négyszer harmincat, és ezt emelhetjük addig, ameddig csak bírjuk. A szinteket mindig egyénre szabottan lépjük meg, időszerűségét főleg a szívverésünkből érzékelhetjük. A legfontosabb, hogy az erősítést ne a kényelmünknek megfelelően alakítsuk, hanem azért izzadjunk meg! Tudni kell azt, hogy az agyunk hamarabb jelzi a vélt fáradtságot, mint a testünk.

Egyszerű gyakorlatok
A fekvőtámasz semmilyen eszközt nem igényel, és többféle verziója van. Eleinte lehet könnyítetten végezni, akár letéve a térdeket, vagy nekitámaszkodhatunk egy stabil dohányzóasztalnak. Sok gyakorlatot helyhiány miatt nem végezhetünk el, de a guggolás nem ilyen. Az a fontos, hogy széles terpeszben minél mélyebbre eresszük le a fenekünket. Később vegyünk terhet a kezünkbe, akár egy vizespalack is jó szolgálatot tehet ilyenkor. Szintén lábra hatnak a különböző kitörések, amiknek számos variációja van: előre, hátra és keresztbe. Ehhez is használhatóak plusz súlyok. Lépcsőzni is sok helyen lehet, a lényeg, hogy a talpunk elülső részét tegyük a felületre, a sarkunkat hagyjuk szabadon mozogni. Így emelgessük először saját testsúlyunkat, majd nehezítve is csináljuk meg a gyakorlatot. Ezt lehet színesíteni térdfelhúzással, a láb hátra vagy oldalra lendítésével. A felülések mellett egy másik módja is van a has tréningezésének: fekvő helyzetben felemeljük a lábainkat, váltva leengedjük őket vagy szétnyitjuk és akár keresztezve zárjuk. Szintén a földön fekve háton vagy oldalt csípőemeléseket végzünk. A páros szerveknél fontos, hogy mindkét irányban dolgozzunk. Négykézlábra ereszkedve számtalan részünket edzhetjük a következőképpen: kéz- és lábemelés váltottan, akár súlyokkal, de lehet leengedni a lábakat keresztezve is. Hason fekve pedig a gerincmerevítő izmokat erősítjük a fej és a mellkas emelgetésével.
A lezárás is fontos
A nyújtás éppoly lényeges, mint a bemelegítés. Ezzel segítjük hozzá az izomrostokat nyugalmi állapotuk visszatéréséhez a megfeszülések után. Ezeknek a gyakorlatoknak statikusaknak kell lenniük. Például álló helyzetben lehajolva megérintjük bokáinkat. Különböző eszközök változatossá teszik a sportot, más impulzusok érik az izomzatot. Az erősítésről tudni kell, hogy ez csak harminc százalékban okoz testzsírcsökkenést. Ehhez nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételt együnk.

 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!