Ugrás a tartalomra

Pozitív élmény negatív eredményekkel

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 15. kedd 13:19
Egészségnapot tartott a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete irodájában. Még szűrőbusz is érkezett az udvarra, hogy minél több szempontból megvizsgáltathassák magukat a programra érkezők.
Fotó: Végh Csaba

A fehér bot nemzetközi napja alkalmából megtartotta immáron hagyományos rendezvényét a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete, ami segítségül hívta a Rotary Klub Miskolc-Tapolca civil szervezetet.

– Már 2009 óta szervezünk ide szűréseket – mondta el Barnóczki Gábor elnök, aki megnyitó beszédében elmondta, a prevenciós jelleg mellett kiegészítették a programot egészséges ételek és gyógyteák kóstolásával. – Nagyon fontos, hogy helyben találják meg a vakok és gyengén látók ezeket a szűréseket, és nem kell hosszan sorakozniuk a kórházban miattuk. A programelemek bővülésével pedig szeretnénk elérni, hogy ne csak vizsgálatok legyenek a rendezvényen, hanem beszélgetni is tudjanak egymással a jelenlévők. Így eltölthetünk itt egy pozitív napot, aminek szűrési eredményei remélhetőleg negatívak lesznek.

Gulyás István, a Rotary Klub Miskolc-Tapolca tagja elmondta, 2004-től támogatja szervezetük a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületét. – A Rotarynak szívügye a vakok és a gyengén látók támogatása, idén pedig összegyűlt annyi pénz, hogy finanszírozni tudjuk ezt a mostani szűrőnapot – mondta Gulyás István, majd hozzátette, már harmadik éve vesznek részt támogatóként ezen a rendezvényen.

A megjelentek prosztata-, tüdő- és szájüregi rákszűrésen vehettek részt, valamint volt vérnyomás-, vércukorszint mérés és hallásvizsgálat is.

Boros János Sajószentpéterről érkezett. – A vércukorszintemet mérték meg és a prosztataszűrésen vettem részt. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a vakok és gyengén látók kísérőikkel eljöhetnek egy ilyen egészségnapra. Én tavaly voltam először, de nem hagyom ki a következőt sem.

A szűréseket a Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház szűrőcentrumának dolgozó végezték. A szervező szerint akár ötvenen is megfordulnak egy-egy ilyen délelőttön.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!