Ugrás a tartalomra

Pünkösdi nyílt nap - hitélet és oktatás az egyetemen

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 31. péntek 16:18
Pályaválasztás előtt álló diákokat vártak a Miskolci Egyetem ökumenikus pünkösdi nyílt napjára. Több száz egyházi iskolákba járó tanulók érkeztek a campusra. A rendezvényen nem csak a képzésekkel, hanem az egyetem hitéletével is megismerkedhettek a középiskolások.


Fotó: Mocsári László

A diákok a műhelyek és laboratóriumok világával is megismerkedhettek, de közös istentelen is részt vettek a fiatalok. A diákok az előadásokon, laborlátogatáson nemcsak a karok, de az Ökumenikus Egyetemi Lelkészség munkájával is megismerkedhettek. A négy történelmi egyház által fenntartott mintegy húsz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei középiskolából több száz diák érkezett a nyílt napra.

- Az igazi jelentősége az ennek a nyílt napnak, hogy az általunk fenntartott intézményekben tanuló gyerekek itt lehetnek, megismerkedhetnek az egyetem életével, azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az egyetem kínál nekik. Ez számunkra is fontos másrészt megismerkedhetnek azzal a közeggel, azzal a légkörrel ami az egyetemet jellemzi- nyilatkozta Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspök-helyettese.

A Miskolci Egyetemen együtt van jelen a tudomány, a kutatás és a vallás. Sőt, ez a hármas erősíti és kiegészíti egymást. Az intézmény falai között immár 2003-tól működik az Ökumenikus Egyetemi Lelkészség.

- A Miskolci Egyetem példa nélküli módon ökumenikus lelkészséget működtet, ahol a négy történelmi egyháznak az atyái és nővérei teljesítenek szolgálatot, vagyis rendelkezésére állnak a tízezer egyetemi polgárnak. Erről Torma András, a Miskolci Egyetem rektora beszélt. A hívő diákok az egyetemen is tovább gyakorolhatják vallásukat, esetleg éppen itt kapcsolódhatnak be a hitéletbe, többek között ezért is van hagyománya az ökumenikus pünkösdi nyílt napnak.  

 

 

További hírek

Olvasnivaló