Ugrás a tartalomra

A reformáció emléknapja – vissza az Isten által adott alapokhoz

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. november 01. vasárnap 07:13
Közös istentiszteleten vettek részt a reformáció emléknapja alkalmából a protestáns gyülekezetek szombaton a belvárosi evangélikus templomban.
Közös istentisztelet a belvárosi evangélikus templomban | Mocsári László képgalériája

Az alkalmat évről évre rendszeresen megtartják. Idén az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület zenés irodalmi összeállítással készült, a reformáció gondolatait szólaltatták meg versben és zenében.

Luther Márton, a szász választófejedelemség bibliamagyarázó professzora, német ágostonrendi szerzetes 1517. október 31-én függesztette ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontba foglalt téziseit, amelyeket a katolikus egyház megreformálása érdekében tett közzé. Luther téziseiben elutasította a búcsúcédulák árusítását, elítélte a búcsú gyakorlatát, illetve a búcsúval való visszaéléseket, bírálta a bűnök pénzzel való megváltását. Luthert a pápa kiátkozta és kiközösítette. Ezt követően Luther III. (Bölcs) Frigyes szász választófejedelem védelme alatt élt Wartburgban, ahol 1522-ben lefordította németre az Újszövetséget. Nézetei hosszas harcok árán utat törtek és az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a nála is radikálisabb, Kálvin János genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja. A történelemi protestáns felekezetek a reformáció emléknapján emlékeznek meg az ellenreformáció áldozatairól, köztük a gályarabnak eladott prédikátorokról.

– Ez nem csupán egy visszaemlékezés, több annál: üzenete is van számunkra – mutatott rá érdeklődésünkre a „házigazda”, Sándor Frigyes evangélikus esperes. – A reformáció ugyanazt tűzte zászlajára, mint amivel Jézus kezdte az első prédikációját: Isten azt akarja, hogy az emberek megtérjenek, mert elközelgett az Isten országa. Luther ugyanezt az igét elővéve úgy fogalmazott: Isten azt akarja, hogy az ember egész élete megtérés legyen.

A reformáció azt monda ki – fejtegette –, hogy vissza kell térni az Isten által adott alapokhoz. – A teremtés után Isten figyelmeztetett: ember, a tudás fájáról ne egyél; ne akard kezedbe venni annak eldöntését, hogy mi jó és mi rossz. A világ azonban az elmúlt századokban oda jutott, hogy nem azt nézi, mit mond az Isten; az ember magát tette istenné. Azt látjuk, hogy az Isten által adott meghatározásokat, fogalmakat, azok jelentését folyamatosan igyekszik átírni az emberiség családról, nemzetről például. Így azonban hamis képet, hamis világot kapunk. A reformáció azt mondta ki, menjünk vissza az Isten által adott alapokhoz.

– Megújulás minden téren, minden szinten – fogalmazott az ünnep kapcsán Hangóné Birtha Melinda református lelkipásztor. – Luther azt hirdette, hogy ahogyan eddig éltünk, az nem vezet sehová. Azok a rossz előjelek, amikor akkor is megmutatkoztak az élet számtalan területén, azok ma is felfedezhetők, és arra mutatnak, hogy vissza kell térnünk az eredethez. Nagyon eltértünk attól az úttól, amit Isten rendelt az ember számára, ez oda vezet, hogy bajok vesznek minket körül, és ebből az egyetlen kilábalás ma is, ha Isten felé fordulunk. A reformáció Krisztusra mutat.

Az istentiszteleti alkalmakon természetesen minden járványügyi előírást maximálisan betartanak, de a belvárosi evangélikus templomban saját, helyi döntéseket is meghoztak. Sándor Frigyes elmondta, a templomba a 65 év felettiek egy külön bejáraton mennek be, bent kötelező a maszk használata, az ajtóknál kézfertőtlenítőket helyeztek ki. A templom 1500 ülőhellyel rendelkezik, így a hívek tudják tartani a szociális távolságot. Úrvacsoraosztásnál is kérik a távolságtartást, az ostyát a kezükbe adják, a bort pedig kis poharakba adagolják. Aki mégis úgy döntene, hogy otthon marad, ő sem marad le semmiről: az istentiszteleteket felveszik, és a legnagyobb videómegosztón vissza lehet nézni.

– Nagyon komolyan kell vennünk a járványhelyzetet, de a hívő ember számára sok pluszt ad az Isten megtartó erejébe vetett bizalom. Egy plusz remény, ami erőt ad a hétköznapokban – hangsúlyozta az evangélikus esperes.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!