Ugrás a tartalomra

Régi fényében tündökölhet az Avas

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 21. szerda 08:39
A projekt részeként a Horváth-tetői teraszok is funkciót kapnak.
Fotó: Juhász Ákos

Kiírta a közbeszerzést az önkormányzat a Horváth-tető megújításával kapcsolatban. A Zöldváros kialakítása Miskolc belváros–történelmi Avas akcióterületen című projekten belül a tervezett fejlesztések arra irányulnak, hogy színvonalas, az adottságokat jól kihasználó, a hely szellemiségét őrző, mégis korszerű, városi terület jöjjön létre.

A projekt részeként megépül többek között egy sétaútrendszer a hozzá tartozó parkvilágítással, kialakítanak egy városi tanösvényt, a teraszok pedig funkciót kapnak - mondta el a Miskolci Naplónak Szunyogh László, Miskolc főépítésze.

- A most is meglévő teraszok mindegyike más-más közönséget céloz majd meg. A Horváth-tetőn piknikezésre, bográcsozásra alkalmas teret szeretnénk létrehozni a családok számára. Lesz egy nyugis, kellemes hangulatú sétatér az idősebb korosztálynak, a fiatalokra is gondoltunk: új játszótereket is telepítünk majd, ahol három különböző korosztálynak (a 0-4 évesek, a 4-12 évesek és a 12-16 évesek) nyújtanak szórakozást a játékok, lesz fitneszpark, street workout-, outdoor gym- és skate-pálya, mászófal és parkour-elemek. Sőt, a fejlesztések során a kutyásokra is gondoltunk, egy terasszal nekik és kedvenceiknek is készülünk – részletezte.

Szunyogh László hangsúlyozta, a közbeszerzés alatt álló projekt csak egy része az Avas komplex rehabilitációjának. „ Ahogyan a jelenlegi városvezetés, úgy az előző is úgy gondolta, hogy az Avas az egy kiemelt fejlesztési terület. Azért, hogy a terület újból élettel teljen meg, több, a történelmi Avast érintő programot dolgozott ki a város, és nyert el rá pályázati pénzt. Az egyik ilyen a jelenleg is zajló csapadékvíz-elvezetést megoldó projekt, ami az első lépés ahhoz, hogy az avasi pincesorok megújulhassanak. A másik projekt egy nagyon komplex turisztikai fejlesztés, melynek csak egy része a Horváth-tető megújítása.”

Társadalmasítják

A teraszok, a sétányok és a lépcsősorok is megújulnak az Avas-tetőn. Juhász Ákos képgalériája

A program részeként megújul a Csáti sor és Latabár sor közötti lépcsősor, a Latabár sori kilátóterasz, a Lajos sori lépcsősor, a Sziget sori lépcsősor, a Rácz sori lépcsősor az Arnóti sor és a Csabai sor közötti átkötés is. Túl ezen, a fejlesztés tartalmazza még a felületi fagyások kezelését, a lépcsőt követő pillérek javítását, csapadékvízelvezető- hálózat felújítását, a sétányok burkolását andezit kockakővel és bazalt nagykockakővel, a tereprendezést, a meglévő burkolatok felújítását, a támfalak rendezését, a világítás helyreállítását, növénytelepítést és a kilátóteraszok komplett megújítását is. A növényzet rendezésével kapcsolatban a főépítész kiemelte: a témával kiemelten foglalkozik Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze, és szeretnék az ügyet a közeljövőben társadalmasítani is.

- A komplex turisztikai fejlesztésnek része volt még a Bortanya megújítása, a Bormúzeum bővítése, az Avasi templom turisztikai fejlesztése, de megvalósult egy projekt az izraelita temetőben és az Avasi kilátó küszöbön álló felújítása is – sorolta.

Orvosolják a problémákat

Képgaléria: Juhász Ákos

A fent felsorolt fejlesztések kétségkívül új életet lehelnek a történelmi Avasba, a főépítész szerint egy probléma mégis van velük: nevezetesen az, hogy nem ad választ az Avas két legnagyobb problémájára. „Az Avas egy fantasztikus adottságú hely, és sajnos több mint száz éve nem tudjuk kihasználni, melynek két oka a nehézkes feljutás, és az állandó jelenlét hiánya. Azért, hogy ezek is megoldódjanak, jelenleg újabb fejlesztések sorát készítjük elő” – hangsúlyozta.

Ezek részeként közparkká alakítanák a kilátó előtti parkolót, olyanná, ami akár nagyobb városi rendezvényeket is befogadhat; a parkba terveznek egy vendéglátóhelyet is (az idősebbek még emlékezhetnek, volt itt már egy korábban: a Panoráma Söröző); az avastetői buszvégállomás és a kilátó közötti Mendikás dűlőt pedig felújítanák úgy, hogy az autóval és gyalogosan is biztonsággal járhatóvá váljék.

- WC-k, mosdók, pelenkázóhely telepítésére is szükség van, ha azt szeretnénk, hogy a területet szívesen használják a városlakók. Ez a korábbi projektekből kimaradt, a most tervezettben viszont pótolnánk. Ezen kívül szeretnénk létrehozni egy sétányt a kilátó és az arborétum között, valamint az amfiteátrumot is érintené a projekt. Úgy gondoljuk, a nyári kvaterka is bizonyította, hogy mennyire alkalmas ez a terület rendezvények lebonyolítására, ezért megéri továbbfejleszteni – jelentette ki Szunyogh László, aki zárásként hozzátette: a távlati tervek között továbbra is szerepel egy sikló vagy libegő kialakítása, illetve érdemes megfontolni akár egy szállodafejlesztést is az Avason. Ez ugyanis, szintén a főépítész szerint, az elengedhetetlen állandó jelenlétet biztosítaná a területen.

További hírek

Olvasnivaló