Ugrás a tartalomra

A sokszínű Miskolc hírét viszik

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 20. csütörtök 10:09
Miskolc értékeivel büszkélkedni ország-világnak – ezen céllal indított study tour-sorozatot a város, aminek újabb, szerdai állomásán hazai és külföldi újságírók számára mutatták be a város okos és zöld arcát – a Bartók Plusz Operafesztivál kiemelt programjaihoz kapcsoltan.

A Borangolás után ismét élménytúrát szervezett a város. A Közgyűlési teremben megtartott találkozón olyan fejlesztésekbe kaphattak betekintést az újságírók, amelyek nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is ritkaságszámba mennek. A moderátor Müller Péter Sziámi volt, aki rámutatott: Miskolccal kapcsolatban még mindig sok a közhelyes, negatív előítélet. Ezen szeretnének változtatni a study tourral, amikor is a város kiemelt rendezvényein ún. élménytúrákat szerveznek a sajtó munkatársainak. – Miskolc rég túllépett a válságos időszakon, és mostanra kezd visszatalálni eredeti, harmonikus és emberbarát oldalához – hangoztatta.

Az eredmények közül kiemelte például, hogy Miskolc – hazánkban egyedüliként! – messze előtte jár az európai átlagnak a megújuló energiák felhasználásában; továbbá a Green City mozgalom első magyarországi mintavárosa. És az is fontos mutató, hogy Miskolcot az idei teljesítménye alapján díszvendégnek hívta az utazás 2020 Kiállítás.

Mocsári László képgalériája

Guia Farinelli Mascagni volt az egyik legautentikusabb vendég. A Parasztbecsület szerzőjének, Pietro Mascagninak az unokája Olaszországból érkezett, hogy Miskolcot egy egészen más szemszögből lássa. – Remélem, mindenkinek tetszeni fog az opera (az idei Ezrek Operáját pénteken 21:15-től tekinthetjük meg a Kálvária-dombon – a szerk.), különleges élmény lesz, hiszen szabad téren hallgathatjuk. Így talán még jobban érvényesül, hogy a zene a lélek művészete, ami össze is hozza az embereket. Örülök, hogy itt lehetek – tette hozzá.

Kriza Ákos polgármesteri bevezetőjében az Operafesztivál óriási jelentőségét méltatva hangsúlyozta, hogy a program az egyetemes kultúra szolgálatába állva megtartó erőt jelent és kulturális identitást ad nemcsak Miskolcnak, de a környezetének is. – Kettős missziót tölt be a fesztivál: egyrészt igyekszik mindenkihez eljuttatni az operát, ugyanakkor a műfaj népszerűségét is erősíteni kívánja a 21. században – hangoztatta a városvezető.

A város jövőképében – a kultúra és sok más terület mellett – ugyanakkor fontos helyet kap a Smart és Green megoldások minél szélesebb körű elterjedése és használata is. – Ez egyfajta tudatos városműködés megvalósítását is jelenti, ami áthatja az egész települést, és erősíti regionális központi szerepünket. A három alapelvünk: fenntarthatóság, hálózatos gondolkodás és az információkhoz való hozzáférés – sorolta Kriza Ákos.

A polgármester végül hozzátette: szerencsés helyzet, hogy az Operafesztivál miatt a világ minden részéből érkeztek hozzánk újságírók, akik aztán a színes kulturális programok mellett rácsodálkoznak a miskolci gasztronómiára, a csodálatos természeti környezetre – és mindezek mellett most megismerhették a város zöld és okos fejlesztéseit, amik a Miskolc 2030 részei.

Prion Gábor Smart fejlesztésekért felelős polgármesteri biztos kiemelte: a cél egy élhetőbb, jobb és boldogabb Miskolc elérése, és hogy 2030-ra a legtudatosabban működő város legyen a borsodi megyeszékhely. Az okos megoldások között egyebek mellett megemlítette, hogy a teljes közösségi közlekedési járműflottát free wifi eszközökkel szerelték fel – ilyen az országban csak Miskolcon van. Aztán: elektronikus jegyrendszert vezetnek be, népszerűsítik az elektromos autózást, az intelligens forgalomirányítási rendszer pedig 100 százalékban központilag vezérelt lesz. De az okos megoldások kiterjednek a szemétszállítástól az egészségügyön át egészen az intelligens kamerarendszer bővítéséig.

Vécsi György energetikáért felelős polgármesteri biztos a szakterületén alkalmazott okos és zöld megoldásokat mutatta be. Kiemelte: a város már azt vállalja, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátást. És megtudhattuk azt is, hogy Miskolcon ma már 50 százalék fölötti a megújuló energia használata. De szó esett a geotermiáról, a naperőmű projektről, az okosmérők használatáról, vagy éppen a komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakításáról is.

Kozár Alexandra, az Építészfórum.hu szerkesztő-újságírója elmondta, Miskolc fejlődésének híre sokfelé eljutott már, de személyesen még jobb látni, hogy például milyen Smart fejlesztéseket valósítanak meg a városban. – Azt láthattuk, hogy egy kiemelkedően zöld és kiemelkedően intelligens várossá kezd válni Miskolc – fűzte hozzá.

Korábban az Avasi Borangoláson rendeztek hasonló élménytúrát, ami számos pozitív sajtómegjelenést hozott Miskolcnak. A program a jövőben is folytatódik, hogy minél többen ismerjék meg Miskolcot mint sokszínű, fenntartható és intelligens várost.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!