Ugrás a tartalomra

A szabadságharc relikviáiból nyílt kiállítás a Városházán

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 13. szerda 18:09
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója és a lengyel-magyar barátság napja alkalmából nyílt időszaki kiállítás szerdán a Polgármesteri hivatal földszinti aulájában. 
Fotók: Végh Csaba

Szerdán délután, a miskolci Városházán vette kezdetét a Herman Ottó Múzeum az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának emléket állító háromnapos ünnepi rendezvénysorozata, melyet idén a lengyel-magyar barátság napja jegyében rendeznek meg, tisztelegve az egykor hazánk szabadságáért életüket áldozó lengyel hősök emléke előtt. 

A tárlaton a 120 éves Herman Ottó Múzeum Történeti Tárának dokumentációs és plakátgyűjteményéből 1849. január-március között készült különleges darabokat állították ki. A kamarakiállítást Nagy Réka, Kulturáért és Kommunikációért Felelős Polgármesteri Biztos nyitotta meg.

Mint fogalmazott, idén márciusban a szabadságharc 170. évfordulójára emlékezünk, a dicsőséges tavaszi hadjáratra, a szabadságharc győztes csatáira, arra a lelkesültségre, ami akkor az egész nemzetet áthatotta. Hozzátette, páratlan emlékeket láthat most először eredetiben a nagyközönség. - Önmagunknak és Miskolc város történelmének is tartozunk azzal, hogy múltunknak ezt a szeletét megismerjük, és az értékén kezeljük. Legyünk büszkék arra, amit ebben a városban élők tettek és cselekedtek az ország javára – hangsúlyozta Nagy Réka. 

Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum megbízott igazgatója az intézmény ünnepi rendezvénysorozatát ismertetve elmondta, idén a programok középpontjába az 1849 tavaszi eseményeket helyezték, de szem előtt tartották a múzeum alapításának 120. évfordulóját, és a  lengyel–magyar barátság napját is. Március 15., a szabadságharc 170. évfordulója, illetve március 23., a lengyel-magyar barátság napja két, időben egymáshoz eső esemény, melyet a múzeum formabontó  módon – egy második Lengyel hetet szervezve - köt össze.
 

További hírek

Olvasnivaló