Ugrás a tartalomra

Szijjártó: sportsikereink a magyar nemzet erőforrásai – átadták a DVTK sportegészségügyi központját és birkózótermét

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. október 02. szerda 06:48
Kedden ünnepélyes keretek között átadták a DVTK új orvosi centrumát és birkózótermét.

A legfontosabb tudnivalók a központról:

- az olasz rekordbajnok Juventus fociklubnak van hasonló egészségügyi komplexuma

- az országban egyedülálló sportorvosi, diagnosztikai és rehabilitációs központ közel 2 ezer négyzetméter alapterületű

- az itt rendelkezésre álló orvosi eszközök a DVTK és a régió sportolói mellett a helyi lakosságot is szolgálják

- a komplexum a diósgyőri birkózók új otthona is egyben

Az ünnepélyes átadón elhangzott:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a DVTK-nál irigylésre méltó a hangulat és az elköteleződés. A sportsikereink a magyar nemzet legjelentősebb erőforrásai közé tartoznak. Kormányakarat, hogy sportoló nemzet is legyünk. Ehhez három célt tűztek ki maguk elé: minden gyerek minden nap sportoljon (1.); világszínvonalú létesítmények kellenek (2.), és nagy világversenyeknek adjon otthont Magyarország (3.). Kiemelte továbbá, hogy a fizikai és mentális felkészülés mellett a sportegészségügy is egyre fontosabb szerepet kap a profi sportban.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke arról szólt, hogy a birkózók teljesítményükhöz, eredményeikhez méltó helyet kaptak.

Sántha Gergely, a DVTK ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a magyar klubok között elsőként a DVTK rendelkezik saját egészségügyi központtal. Mintegy ezer négyzetméteren a legmodernebb eszközökkel, szolgáltatásokkal segítik a régió sportolóit.

Az előkészületek a háttérben már 2016-ban megkezdődtek. Ekkor járt Torinóban Sántha Gergely, a DVTK elnöke és Szabó Zsolt, a DVTK egészségügyi igazgatója, ahol tanulmányozhatták a Juventus hasonló egészségügyi komplexumát.

Az épületet – ami egyébként korábban vendéglátó egységként működött – a DVTK Kosárlabda Kft. saját forrásból és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége tao-forrásból vásárolta meg.

A DVTK Medical Center kialakításához – az Emmi támogatásában – egy 2017-es kormányhatározat biztosított közel 1,5 milliárd forintos forrást. A tervezés és kivitelezés másfél év alatt lezajlott, amelynek köszönhetően az országban egyedülálló sportorvosi, diagnosztikai és rehabilitációs központ épült, közel 2 ezer négyzetméter alapterületen.

Mocsári László képgalériája!

Elkészült a diósgyőri sportegyesület, az 1910-ben alapított DVTK sportorvosi, diagnosztikai és rehabilitációs központja, a Medical Center és a klub új birkózóterme, a komplexumot kedden adták át a stadion közelében.

A központ a legmagasabb szakmai követelményeket is kielégítő eszközökkel (MRI, röntgen, fizikoterapiás készülék, vizsgálók, egyéb orvosi- és rehabilitációs berendezések) rendelkezik, amik a DVTK és az észak-kelet magyarországi régió felnőtt és utánpótlás korú sportolóit, valamint a helyi lakosságot szolgálják. Ezzel a beruházással a DVTK lett az országban az első multisport egyesület, amely saját tulajdonú komplex sportegészségügyi központtal is rendelkezik.

Az átadáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: bármerre is jár a világban, két kifejezés mindenkinek, mindenhol eszébe jut a magyarokról, az egyik Puskás, a másik az Aranycsapat. A tárcavezető úgy fogalmazott: a sport területén gyűjtött sikerek, hagyományok a magyar nemzet legjelentősebb erőforrásai közé tartoznak. Mint mondta, a magyarokra illik a sportnemzet kifejezés, ugyanakkor egy sportoló nemzet is az ország. A miniszter kiemelte, a kormány célja az, hogy a gyermekek minden nap sportoljanak, hogy a sportlétesítmények legyenek világszínvonalúak, és hogy minél több nagy nemzetközi esemény házigazdája lehessen az ország. „Mindhárom célkitűzés tekintetében komoly sikereket értünk el” – tette hozzá, megjegyezve, a sportot a kormány nemzetstratégiai ágazatnak tekinti.

Az egészségügyi központ épületében kapott helyet a birkózók új otthona, mintegy hatszáz négyzetméteren két birkózószőnyeget helyeztek el, edzői irodákat, öltözőket, és szaunát alakítottak ki. Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke szerint a diósgyőri birkózás, a szakosztály méltó helyet kapott a most átadott létesítménybe. Emlékeztetett rá, hogy a DVTK már csak azért is kiérdemelte a korszerű bázist, mert kiváló birkózókat adott az országnak. Elmondta azt is: ez a komplexum a régióé is lesz.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!