Ugrás a tartalomra

Szilveszteri népszokások, hagyományok, babonák

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. december 31. csütörtök 09:35
A babonák legszélesebb skálája a szilveszter ünnepéhez kötődik. Ekkor teszünk fogadalmakat, s a hiedelmek szerint ekkor tehetünk legtöbbet következő évi sikereinkért. A minap.hu összegyűjtött néhányat.
Ilyen idén sajnos nem lesz, a járvány miatt a szilveszteri koncertek, programok, bulik elmaradnak. A hagyományokat, népszokásokat, azonban az idei csendesebb óévbúcsúztatón is meg lehet tartani. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos


Szent Szilveszter pápa (IV. század) ünnepe, gyakorlatilag az újév vigíliája (előestéje). A szilveszteri szokások közös célja, a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni. Különösen fontos szerepet kapnak az e naphoz kötődő zajkeltő szokások melyek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Eszközei igen változatosak, karikás ostor, duda, csengő, kolomp. Ismert szokás volt vidéken a nyájfordítás is, a cél az volt, hogy az állatok felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, így gondolták szaporaságukat biztosítani. Erdélyben szokás az óév kiharangozása, és az új esztendő énekkel köszöntése. Ezeknek a zajos mulatozásoknak a városi megfelelői a szilveszteri trombitálás és sajnos a petárdadobálás is.

Régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és újév első napjának szokásai összefonódtak. A szilveszteri szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsoljanak. 

Mit együnk és mit ne?

Egy középkori babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Sok helyen a szemes termésekből és a hüvelyesekből készült ételeknek volt nagy a jelentősége, hiszen ezek az apró magvak a pénz bőségét jelentik, így szokás volt ezekből ételt készíteni.

A hiedelmek szerint a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki a házból, hanem be a házba túrja, ezért célszerű malacot fogyasztani. A csirkéknek viszont szerencséjük van ilyenkor, ők ugyanis kifelé kaparnak a házból, így ez az étel nem javasolt újévkor.

Különleges állat a hal is. A folyó menti vidékeken szerencsésnek tartották, mert ahány pikkely, annyi pénz, viszont máshol úgy tartják, hogy a hallal elúszik az ember szerencséje.

Hiedelem az is, hogy ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a lány, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment a következő esztendőben. Végül, de nem utolsó sorban, a gazdagságot többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani.


Szerelem

Persze akkoriban is roppantul izgatta az embereket a szerelem. Főleg a lányok agyaltak ki sok praktikát, hogy megtudják jövendőbelijük nevét, vagy kilétét. Az óév és az újév éjjelén házilag gyúrt gombócokba belegyúrták a lányok a kiszemelt férfiúk neveit, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott.

Sok helyen a lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták a leendő férj nevének kezdőbetűjét. A lányok férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.


Időjóslás

A legtöbb babona az időjóslással volt kapcsolatos. Akkoriban rengeteg ember megélhetését a föld jelentette. Az életük függött attól, hogy milyen termés várható a következő évben.


Ha az újév első napján sütött a nap, akkor a hiedelmek szerint egész évben szép időre lehetett számítani. Ha csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél.


12 gerezd fokhagymába sót kellett tenni, s amelyik gerezd reggelre nedves lett, akkor az annak megfelelő hónapban esős vagy éppen havas idő várható, sok csapadékra lehet számítani. Ha újév éjjelén piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő.

Az újévi fogadalom
Az év utolsó napjának jellegzetessége, hogy szinte mindenki fogadalmat tesz. Érdemes olyan dolgot megfogadni, amit legalább az újév első napján betartunk, így biztosan nem vesznek kárba az ígéretek.


Mit ne csináljunk az utolsó és első napon?

Az év utolsó és első napjain sokat tehetünk a jövőnkért, sok minden viszont tilos. Ne vigyük le a szemetet, ne mossunk, ne takarítsunk, ne teregessünk, ne hívjunk orvost, és ne is menjünk el hozzá. Olyan lesz az évünk, amilyen az első napunk, így érdemes figyelni tetteinkre, állapotunkra - amit megnehezíthet az előző este. Házunkból ne adjunk ki semmit, ne tegyünk olyan fogadalmakat, amiket úgysem tartunk be. És mindenekelőtt ne veszekedjünk, mert akkor bosszús évnek nézünk elébe.


...és még néhány babona
- Szilveszter éjjelén pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. Ugyanis ha nem távozik, az újév nem tud bejönni.
Újév napján ne adjunk ki semmit a házból, mert ha ezt tesszük, sok kiadásunk lesz egész évben.
- A szerelmesek, házasulandók ha megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk. (Ezt a babonát akár ma is ki lehet próbálni.)
- Egyes vidékeken a gyermekek száját is mézzel kenték be, hogy édes beszédű, kedves emberré váljanak, és sok édességet ehessenek az új esztendőben. 
- Ha szeretnél a következő évben férjhez menni, szerencsés, ha egy férfi kíván neked először boldog új évet, így jók lesznek az esélyeid.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!