Ugrás a tartalomra

Szimfonikusok: online hangversenyek, pozitív visszajelzés

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. január 08. péntek 18:20
Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető szerint a zenekar bízik benne, hogy hamarosan újra közönség előtt játszhatnak.

A koronavírus-járvány következményei – sok egyéb mellett – az előadó művészetet is súlyosan érintik. Ez alól nem kivétel a Miskolci Szimfonikus Zenekar sem.

- Már az előző szezon második fele is arról szólt, hogy próbáltunk az éppen aktuális viszonyokhoz alkalmazkodni – fogalmazott Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető.
- Ősszel reménykedtünk, hogy elindulunk, és tudjuk is az új évadunkat folytatni – így terveztünk. A tél közeledtével látszódott, ez is rendhagyó évad lesz. A novemberi zárás minket is érzékeny érintett. Némi előnyt jelentettek számunkra a tavaszi időszak tapasztalatai: akkor már kidolgoztunk alternatív megoldásokat. A munkaszervezés és a napi működés fenntartása már nem jelentett olyan kihívást, mint az első hullám idején.

Közönség nélküli „B” terv

- A mostani évadra is meghirdettük a bérletes hangversenyeinket. Bízom benne, hogy az évre tervezett koncertjeinket legkésőbb nyár közepére le tudjuk játszani, és a jövő évad már a megszokott formában indul. Így tervezünk, aztán alkalmazkodunk a kényszerű körülményekhez. Úgy vélem, nem is lehet másképp a jövőre tekinteni az előadó-művészetekben. 

A zenekar a november 11-es zárás előtti napokban tartotta utolsó koncertjét. Ezt követően közönség nélküli munkára álltak át. 
- A karácsonyi időszakban szoktunk az ünnephez kötődő koncerteket szervezni: idén ezt igyekeztünk átültetni az online térbe. A négy adventi hétvégén a városi televízió segítségével rögzítettünk négy hangversenyt, illetve az újévi koncertünk is hasonló formát kapott.

Online hangversenyek

A zenekarét nehéz összehasonlítani más kulturális intézmények – mint például a színház – működésével.

- Nekünk nagyjából kéthetente egy nagybérletes hangversenyünk szokott lenni normál üzemben. Jelenleg három-négy olyan hangversenyünk van, amelynek az időpontját eltoltuk a tavaszi-nyári időszakra, amikor lehet már majd közönség előtt játszani.

Az online tér, ha nem is tökéletes alternatíva, mégis lehetőséget nyújt a zenekarnak, hogy a járványidőszakban se kelljen leállni, és ne maradjon koncertek nélkül a közönség.

- Az online hangversenyeinket elég sokan nézték, és számos pozitív visszajelzést kaptunk. Napról napra azt várjuk, hogy történjen valami változás a közeljövőben, de nagyon bizonytalannak tűnik a helyzet, nem tudjuk megjósolni, mikor léphetünk fel újra a megszokott módon. Bízom benne, hogy a jelenlegi évad végéig rendeződnek a viszonyok, és játszhatunk, ha csökkentett létszámú közönség előtt is. Addig is próbáljuk kihasználni az online tér nyújtotta lehetőségeket: a Filharmónia Magyarországgal közösen lesznek például streamelt hangversenyeink az elkövetkezendő időszakban. Ezekre tehát úgy készülünk, mintha valóban közönség előtt játszanánk – mesélt a közeljövő terveiről Szászné Pónuzs Krisztina.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!