Ugrás a tartalomra

A színházhoz kért forrást Miskolc

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 25. szombat 12:31
Hogyan tudja finanszírozni a Miskolci Nemzeti Színház és a Csodamalom Bábszínház működését a város? Erről is szó lesz a miskolci közgyűlés januári ülésén.

Az ezzel kapcsolatos napirend az egyik legfontosabb előterjesztés, amely január 30-án kerül a képviselők elé. Miskolc önkormányzata ugyanis élve az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény adta lehetőséggel, közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjesztett elő a magyar kormány részére. A két színház működtetési költségeinek előteremtéséhez ugyanis – mint minden évben - állami támogatásra is szükség van. A mostani előterjesztés tulajdonképpen egy beszámoló arról, hogy a város segítséget kér, és ebben már lépéseket is tett Veres Pál polgármester.

A beszámolóból kiderül, Veres Pál még január elején írt levelet dr. Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások miniszterének, kérve, hogy bár 2020-tól a színházak fenntartása kizárólagosan önkormányzati feladat, de az egyértelműen látszik, a megfelelő működéshez szükséges forrásokat a város egyedül nem tudja biztosítani. Ugyanez a helyzet a Csodamalom Bábszínház esetében is, itt is miniszteri válaszra vár a polgármester.

Ezen túl a városatyák megtárgyalnak több, technikai jellegű előterjesztést is. Ezek közé tartozik az, amelyben felülvizsgálnak olyan korábbi rendeleteket, amelyek már elavultak, így kiszűrésük indokolttá vált. A képviselők megvitatják az Integrált Területi Program módosítását, és utólagosan tájékoztatást kapnak a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben hozott polgármesteri döntésekről is.

A közgyűlés elé kerül a Csengey Gusztáv utca 3. szám alatti épület – ahogy a miskolciak többsége ismeri, a volt Tiszti klub - sorsa is. Az ingatlant a miskolci önkormányzat 2014-ben adta el a Magyar Cserkészszövetségnek, azzal a kikötéssel, hogy a romos házat felújítják. Ennek határidejét 2017-ben egyszer már meghosszabbították, az előterjesztés most újabb módosításra tesz javaslatot. Ennek oka: a Cserkészszövetség állami segítséggel látna neki a munkához, a támogatást azonban csak később kapják meg. Amennyiben a közgyűlés a javaslatot elfogadja, akkor a felújítás új határideje 2022. december 31. lesz.

A hányatott sorsú Tiszti klub

A korábban a Honvédelmi Minisztérium kezelésében álló épület hosszú éveken keresztül tiszti klubként, étteremként, rendezvényteremként működött. A rendszerváltás után több bérlője is volt, és a miskolci underground kultúra egyik kultikus helyszínének számított: koncerteknek adott otthont, de volt ott diszkó, tartottak szalagavató bulikat, esküvőt és számos más rendezvényt is.

Minap-archív fotó: Végh Csaba

2001 júliusában, az ÁPV Rt.-vel kötött ingatlanátadási megállapodás alapján az épület az önkormányzat tulajdonába került. Az akkori városvezetés nem tudta hasznosítani, így a magára hagyott létesítmény állapota jelentősen leromlott. A külső vakolat szinte már mindenhol lepergett, a lyukas tető miatt folyamatosan ázott a födémszerkezet, a téglák között ecetfák vertek gyökeret, a belső udvar és az épület többi részét pedig szép lassan felemésztette a természet.

További hírek

Olvasnivaló