Ugrás a tartalomra

„A színháznak szól” – Lovagkeresztet kapott a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 13. szerda 10:41
Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Béres Attila rendező, a Miskolci Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója. Érdeklődésünkre úgy fogalmazott: az elismerés a színháznak, az ott végzett munkának szól.

Az állami elismerést Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át a Várkert Bazárban megrendezett ünnepségen. Béres Attila a kitüntetés kapcsán úgy nyilatkozott, hogy nagyon örült neki, nagy megtiszteltetésnek tartja. – Az elismerés a színháznak szól; amikor egy vezetőt jutalmaznak, akkor azt nézik, hogyan működik az intézmény, milyen munkát végeznek? De úgy gondolom, hogy minden miskolci lakos és színházi néző is sajátjának érezheti a kitüntetést, hiszen az ő szeretetük az, ami 195 éve létrehozta, és azóta is életben tartja ezt a színházat. Mi pedig ezt a szeretetet háláljuk meg mindennapi munkánkkal és előadásainkkal – hangsúlyozta a direktor.

Minőség, sokszínűség, fiatal tehetségek foglalkoztatása, díjakat hozó darabok – mindezek jellemzik a Miskolci Nemzeti Színházat, de az igazgató mire a legbüszkébb? – A legnagyobb sikerünknek azt tartom, hogy az országban talán a Miskolci Nemzeti Színházban van a legtöbb fiatal diplomás színész. Az elmúlt években nagyon sok fiatal jött hozzánk, ezt tartom mindenekelőtt fontosnak, hiszen ők a letéteményesei egy jövőbeni miskolci színháznak – fogalmazott Béres Attila. – Igazán büszke vagyok arra is, hogy sok kortárs darabot írattunk, mutattunk be. Ez azért fontos, mert egy nemzeti színház életében a nagy magyar nemzeti művek bemutatása és műsoron tartása mellett ugyanolyan fontossággal bír az, hogy a mai magyar írókat ösztönözzük. Ösztönözzük arra, hogy ne csak az íróasztal fiókjának írjanak, hanem a színházak közönsége is megismerje a darabjaikat.

Az igazgatót természetesen büszkeséggel töltik el azok az előadások, amik országos hírt hoztak a Miskolci Nemzeti Színháznak. Ilyen volt a Kivilágos Kivirradtig – a Rusznyák Gábor rendezte darab 2017-ben elnyerte a Színikritikusok díját a legjobb előadás kategóriában –, vagy A mi osztályunk, a Kabaré, az Ünnep. – A műfaji sokszínűség mellett sikerült egy olyan arányt megtalálni, amiben az elmélyült művészi munka és a közönség szeretete, befogadása, gyakran rajongása nagyon pozitívan fér meg egymás mellett – hangoztatta a direktor.

A következő évad kapcsán címeket még nem árult el, azt azonban már most nagy örömmel megosztotta velünk Béres Attila, hogy sikerült újabb két, most végzett fiatalt Miskolcra csábítani. Az évadterv szerint a Nagyszínházban továbbra is a közönségcsalogató darabokat játsszák majd, a Kamarában pedig folytatják a művészszínház programot. – A Játékszínben viszont a kísérletező, alternatív munkák helyett a jövő évadot annak szenteljük, hogy közelebb hozzuk a színészt. Olyan nagy, klasszikus realista darabokat választottunk, amelyek alapvetően színészcentrikusak, amelyekben a közönség közelről láthatja a színész minden rezdülését – ismertette.

Kásler Miklós összesen egyébként 77 személyt díjazott nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából; a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét harmincegyen, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét huszonketten, az érdemes művész kitüntetést tizenheten, a kiváló művészit öten, Magyarország Babérkoszorúját ketten kapták meg.

További hírek

Olvasnivaló