Ugrás a tartalomra

„Szólíts az apám nevén”: Viszlát CHRLS, üdv Spirkó

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. november 15. vasárnap 12:03
Nehezén című új dalával új útra lépett a fiatal miskolci énekes.


A Spirkó név Miskolcon egyet jelent a zenével. Bár legtöbben az apát ismerik, ifjabb Spirkó Károly is egyre nagyobbat harap a város muzikális életéből. Múlt szombaton volt a hivatalos premierje annak a klipjének, amit – elhagyva az aliasokat – saját néven készített. A fiatal zenész, énekes, dalszerző az édesapja nyomdokaiba szeretne lépni a jövőben, továbbvinni a munkát, a célokat.

- Zeneóvodában kezdtem zenét tanulni, bár állítólag már előtte is utaltak jelek arra, hogy ezen az úton járok majd. Ünnepekkor mindig valamilyen zenével kapcsolatos ajándékot kaptam kisgyerekként, amiken örömmel “szórakoztattam” a családot. Óvodás voltam, amikor emlékezetből játszottam valamilyen dallamot, amit a rádióban hallottam. Szüleim ezért úgy gondolták, hogy beíratnak zeneiskolába. Ez az ötlet az én arcomra is mosolyt csalt, mert már akkor is szerettem volna gitározni, mint édesapám. Az általános után zeneművészeti szakgimnáziumban találtam magam, aztán a zeneművészeti egyetem jött. Jelenleg mestertanári diplomám van, főállásban is ezzel foglalkozom.

A zeneszerzés és dalszövegírás iránti készsége is hamar megmutatkozott: Tízéves korában vették észre először, hogy ezen a téren is tehetséget mutat.

- Volt, hogy mesélték, hogy álmomban énekeltem. Gyakran történt olyan is, hogy az utcán jutott eszembe valami, vagy álmomból keltem egy új ötlettel. Ilyenkor ezeket egyből lejegyzeteltem, vagy felvettem hangrögzítőre. Mai napig tele van a telefonom is ilyen kezdeményekkel, mondatokkal. Némelyik annyira elvont, hogy inkább meg sem mutatom senkinek.

Ifjabb Spirkó Károly


Egyedi hangvétel

Spirkó Károlyt a színes zenei világ és kísérletezés jellemzi.

- Tízéves koromban már elkezdtem keverni mindenféle műfajt, kísérletezgettem. Édesanyám már nem is csodálkozik, csak örül, ha valamit tiszta szívből csinálok. Édesapám és pár barátom azért még rákérdeznek néha, hogy tulajdonképpen én most mit képviselek. Milyen műfaj ez? Igazság szerint sokszor nem tudok válaszolni. Talán kicsit hiphop, kicsit R&B, kicsit pop. Kérésre tudok “normálisabb” zenét is szerezni, például barátaimnak szívesen készítek zenei alapot, természetesen, amilyet kérnek. Mostanában elvállaltam egy-két reklámfilm zenéjének a megírását is. Szeretném, hogy ismerjék ezt a nevet. Életcélommá vált befejezni azt, amit apám egykor elkezdett: „...árnyékodban megismétlem azt, aki voltál Te is régen.”

Eltűntek az aliasok

Spirkó Károly eddig különböző művészneveken zenélt, mint Unknown artist, CHRLS, és többnyire angolul írta a szövegeit, mára azonban ez megváltozott: a dalai magyar nyelven szólnak, ezeket pedig a saját nevével fémjelzi. Az új klip sem az első munkája.


- Talán 4-5 saját klipem van eddig. De rengeteg dalt írtam már, főleg zenei alapokat. Ezek többnyire régi dolgok, már amennyire mondhatok magamról ilyet. A célom, hogy továbbra is fejlődjek. A mostani klipben hallható dal igazából dzsemmelésnek indult, de zenélés közben eszembe jutott apám, ahogy ül a székében, és zenei klipeket, koncerteket néz. Mivel nagyon is jól tudom, hogy mire vágyott mindig, ezért elkezdtek egyből jönni a szavak és a dallamok is.

Spirkó Károly arról is mesélt, hogy csupán kevés emberre tekint igazán példaképként.


Zene kapcsán édesapám a példaképem. Ő nagyon elismert zenész volt, és sokan ismerik még ma is. Koncertek, díjak, cikkek, versenyek állnak mögötte, számos alkalommal zsűrizett különböző zenei versenyeken. Ma is előfordul, amikor bemutatkozom valakinek, hogy megkérdik: a Spirkó fia? Ez pedig büszkeséggel tölt el. Talán sosem leszek olyan jó zenész, mint ő, de igyekszem.
 


Az apukája munkájára mindig is követendő példaként tekintett.

- A zenében is olyan szerepe van, mint az életemben: utat mutat. Emlékszem, mindig csillogó szemekkel néztem, ahogy gitározik – még ma is –, amikor próbált a zenekarával vagy zenét szerzett. Mindig rajongója voltam, de sosem mondtam neki. Azt hiszem, itt az alkalom. Ő belefogott valamibe, amiért sok mindent feláldozott, de nem sikerült úgy a végére érnie, ahogy azt eltervezte. Amit elkezdett, én szeretném befejezni.

Nehéz indulás

Az új klip valójában egy felnövéstörténet. - Augusztus volt, és nagyon meleg. A forgatás nagyjából 4-5 órás volt. Mivel az operatőr, Bokros Márton (SmartApes Film) jó barátom, így könnyen elengedtem magam. Jó hangulatban telt az egész. A klip elején egy fehér autóban ülök: ezzel az élet kezdetét, a könnyű indulást szeretném ábrázolni. Aztán ez az autó lerobban: az embernek a saját lábára kell állnia. A klipben előkerülő flakonos bor azt a „kezdőtőkét” szimbolizálja, amink valójában van a felnőtté válás kezdetén, emellett a bor maga a mérgező gondolatainkat és visszahúzó emlékeket jelképezi, amikkel bódítjuk magunkat.

Nagyon sok kritikát kaptam már, amik sokszor visszahúztak és elbizonytalanítottak. Sosem voltam kiemelkedő. Mindig inkább csak más, kicsit elvont. Bizonyos szempontból nagyon szerencsésnek tartom magam, és mindenért hálás vagyok, amim van: a háttérért és amit elértem egyedül egyaránt. Azonban semmi sem sikerült elsőre, megdolgoztam mindenért. Nagyon érzékeny voltam gyerekként, de szerencsére olyan neveltetést kaptam, ami által mostanra már erősnek érezhetem magam: úgy érzem, irányíthatóvá vált az életem.

További hírek

Olvasnivaló