Ugrás a tartalomra

Takarékos város, olcsóbb önkormányzat

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 16. szombat 13:47
Kevesebb mint egy év alatt több mint 420 millió forinttal csökkentette az önkormányzat és a polgármesteri hivatal működési és bérköltségeit Miskolc város vezetése a takarékosság jegyében – ennyivel olcsóbban működik most a hivatali szervezet, mint az önkormányzati választások előtt. A megtakarítást nem tömeges leépítéssel, hanem a hivatali struktúra ésszerűsítésével és a város működése szempontjából szükségtelen polgármesteri biztosi, politikai tanácsadói pozíciók megszüntetésével sikerült elérni – mutatnak rá az önkormányzat gazdasági szakemberei.

Csak polgármesteri biztosból tizenegy volt 2010 és 2019 októbere között a miskolci városházán, a pozíciót sokszor olyanok kapták, akik más, vezetői állásokat is betöltöttek a Miskolc Holdingnál, vagy a korábbi polgármester közvetlen környezetében. A biztosok nem kerestek rosszul, havi 300 és 600 ezer forint között mozgott a fizetésük, és voltak olyan hónapok, amikor csak a bérköltségeik több mint 4 millió forintot emésztettek fel a város költségvetéséből – derül ki az elmúlt évek városházi szervezeti és béradataiból. 

Ma egyetlen polgármesteri biztos sincs Miskolcon, így ilyen célra egyetlen fillért sem költ a város. De nem csak polgármesteri biztost, politikai tanácsadókat sem foglalkoztat a jelenlegi vezetés, ezzel újabb három, szükségtelenül kifizetett munkabért megspórolva a 2019 októbere előtti időszakhoz képest.

Ugyancsak a 2010 és 2019 közötti évekhez viszonyítva csökkent az alpolgármesterek száma is, jelenleg mindössze egy alpolgármestere van Miskolcnak, a bizottsági alelnökök pedig nem kapnak plusz juttatást a munkájukért – azaz a spórolást épp magán kezdte a politika, a 2019 októberében hivatalba lépett városvezetés.

Mindez azonban „aprópénznek” tűnhet ahhoz a több mint 420 millió forinthoz képest, amellyel Veres Pál polgármester csapata a hivatalba lépése utáni első évében, mindössze tíz hónap alatt csökkentette a város önkormányzatának és polgármesteri hivatalának működési költségeit úgy, hogy nem tömeges elbocsátásokkal, hanem a szervezeti struktúra ésszerűsítésével, a felesleges vezetői és tanácsadói pozíciók megszüntetésével, a párhuzamosságok felszámolásával és bürokráciacsökkentéssel igyekezett takarékoskodni. Mindeközben pedig volt minimálbér- és illetményalap-emelés is, amelyet a városi alkalmazottak körében is érvényesítettek.

2019 októberében még három aljegyző és hét főosztályvezető dolgozott a miskolci városházán, ma két aljegyző és mindössze öt főosztályvezető látja el ugyanazokat a feladatokat. Ilyen, elsőre talán nem túl jelentősnek tűnő változtatásokkal sikerült elérni egy súlyos gazdasági és járványügyi válsághelyzet közepette, hogy míg a miskolci polgármesteri hivatalban 2019 októberében a bérköltségek járulékokkal együtt csaknem 177 és félmillió forintra rúgtak, addig 2020 novemberében ugyanez az összeg már több mint 20 millió forinttal kevesebb, mindössze 157 millió forint volt. Egy havi 20 millió forintos megtakarítás pedig komoly eredmény egy olyan időszakban, amikor minden egyes fillér számít, és nélkülözhetetlen a város biztonságos és megfelelő színvonalú működéséhez.

De nem csak a polgármesteri hivatal volt takarékos az elmúlt 12 hónapban, a város önkormányzata is csaknem havi 21 és félmillió forinttal olcsóbban működött tavaly, mint egy évvel korábban. Míg az önkormányzatnál 2019 októberében még járulékokkal együtt összesen 43 és félmillió forintot fordítottak csak a bérköltségekre, addig 2020 novemberében már kevesebb mint 21 és fél milliót kellett elkülöníteni ilyen jellegű kifizetésekre.

Éves szinten tehát - javarészt bürokráciacsökkentéssel - a városvezetés saját magán megkezdett takarékoskodásával több mint 420 millió, azaz csaknem félmilliárd forintot sikerült megspórolni a korábbi évekhez képest – hangsúlyozzák a városháza gazdasági szakemberei kiemelve, hogy a mai helyzetben, a kormányzati elvonások és a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági nehézségek, elmaradó bevételek és a védekezés költségei miatt minden megtakarításra nagy szükség van. Az így megspórolt összeget ugyanis éppen a megörökölt tartozások csökkentésére, az elvonások ellensúlyozására fordítja a városvezetés.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!