Ugrás a tartalomra

„Teljesen megváltozott az életünk"

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. július 04. szombat 11:58
A Máltai Szeretetszolgálat 2016 óta működtet Szociális Lakásügynökséget a Számozott utcákban. Olyan családokon segítenek, akik lejárt bérleti szerződésük miatt fedél nélkül maradnának.
Fotó: Mocsári László

Ötödik utca. Romos ház előtt állunk a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival. A fejünket vakargatva nézzük a befalazott ablakokat, a málló vakolatot, a roskadozó falakat. Az udvaron nyakig ér a gaz és a szemét. Legszívesebben csak lemondóan legyintenénk: „menthetetlen”… Szerencsére nem mindenki gondolja így: a szeretetszolgálat felújítja ezeket a házakat is, és később rászoruló családoknak adja ki.

Egy utcával arrébb biztatóbb a kép, nagy (komfort)fokozatot lépünk előre. Itt egy olyan lakást mutat meg nekünk Pokker Linda programvezető, amibe akár már be is lehetne költözni – egyedül a villanyóra beszerelésére várnak. De a ház egyébként teljesen rendben van: új nyílászárók, kifestett falak, új burkolat mindenhol, szinte még érezni az „új” szagot.

A karitatív szervezet 2016 óta működtet Szociális Lakásügynökséget a telepen. Négy év alatt már 21 családon segítettek. – Azok kaphatnak lakást, akik legalább két éve itt élnek a Számozott utcákban, de lejárt a határozott idejű bérleti szerződésük, tehát jogcím nélkülivé válnak. Viszont sokan szeretnének itt maradni. Ezeket a családokat karoltuk fel.

Köztük vannak Erzsikéék is. Otthonosan berendezett étkező, gondosan elrendezett dísztárgyak a polcon, tisztaság fogad minket náluk. Ilyen egy igazi otthon. A másfél szobás lakásba körülbelül egy éve költözött be az öt fős család. Az édesanya, Erzsike azt mondta, azóta teljesen megváltozott az életük. – Szegények voltunk, most is azok vagyunk. De korábban utcára kerültünk a gyerekekkel, aztán albérletről albérletre jártunk, amikor a Máltai felajánlotta nekünk ezt a lehetőséget. Folyamatosan segítettek nekünk. Ma már mindkettőnknek van állása, sokkal jobb az életünk.

A középkorú nő úgy fogalmaz: minden megváltozott körülöttük. – Azért nem mindegy, hogy a gyerekeknek van otthona, van hová lehajtani a fejüket este. Emlékszem, sokáig egyetlen szobában laktunk mindannyian, és amikor beköltöztünk ide, akkor furcsa volt, hogy van külön szoba. Annyira, hogy mindig egy helyen kerestünk mindent, ahol már szét volt pakolva. Most van két szobánk, konyhánk.

Pokker Lindától megtudjuk, a Számozott utcákban most körülbelül 300-an laknak. Ez az ötöde annak, mint a 2014-ben indított telepfelszámolási program előtt volt. A Máltai Szeretetszolgálat eddig csaknem 40 lakást vett át a várostól működtetésre. Ezeknek a felújítása jelenleg is folyamatban van. Egy-egy lakás havi bérleti díja 10 és 16 ezer forint között mozog a komfortfokozattól függően. – Van egy munkaerőpiaci szolgáltatásunk, hiszen az lenne a járható út, hogy munkához jussanak ezek az emberek, és így tudják fizetni a költségeket. Jelen vagyunk, bármilyen problémával bizalommal fordulhatnak hozzánk a családok.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!