Ugrás a tartalomra

Térdig gázolnak a vízben Velence utcáin

szeretlekmagyarorszag.hu
Utoljára módosítva
2019. november 18. hétfő 12:16
Olaszország több városában hétfőn is zárva tartanak az iskolák, temetők, közparkok a rossz idő miatt.

Ismét lezárták a víz alatt álló Szent Márk teret Velencében vasárnap, amikor 150 centiméter fölött tetőzött a dagály. Olaszország több térségében készültség lépett életbe a heves esőzések miatt, megfigyelés alatt vannak az olaszországi folyók is.

A város egyik legalacsonyabb pontjaként ismert Szent Márk téren újból térd fölötti magasságig ért a víz. Ilyen vízállással a szigetváros 70 százaléka víz alá került. A lagúnák bejáratánál, Malomocco és San Nicoletto magasságában 155 centimétert mértek.

Velence november 12. óta küzd rendkívüli árhullámmal, amely akkor elérte a 187 centiméteres magasságot. Ezt a mindenkori második legmagasabb vízszintként tartják számon az 1966-os nagy áradáskor mért 194 centiméter mögött.

Rendkívülinek számít az is, hogy az árszint majdnem egy héten át minden nap meghaladja a tél elején megszokott 140 centiméteres felső határt.

Velence talpra fog állni – jelentette ki Luigi Brugnaro polgármester vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A városi tűzoltóság adatai szerint kedd óta több mint 740 beavatkozásra volt szükség: tűzoltók szabadítják meg a csatornákat az ártól felgyülemlett törmeléktől, segítenek az üzletek, lakások szivattyúzásában, eltávolítják a rakpartokra sodródott gondolákat és hajókat – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

A Szent Márk-bazilika, a dózse palota, a múzeumok és az üzletek jelentős része vasárnap is zárva tartott.

(Címlapkép: Blikk)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!