Ugrás a tartalomra

Természetjárás 21. századi módon az Erdőjáróval és a Kisvasutakkal

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 09. csütörtök 13:52
Az erdőben is okosan.  Az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter legújabb alkalmazása az ország természeti kincseit mutatja be. Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósult két ingyenes mobil alkalmazás célja, hogy közelebb hozza az erdőjárás és a kisvasutazás élményét az emberekhez.

Az új alkalmazással a túrázók telefonjaikkal kereshetnek túraútvonalakat, szállásokat, látványosságokat, de a tűzrakó, pihenő helyek és az ivó kutak pontos helyét is megtalálják. Tajthy Krisztina, az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter vezetője elmondta, az alkalmazás Kovács Ferenc munkája. – Ő a Kult Cool programozó alternatív iskolában tanult. Illetve 2018-ban ezt a programot tovább fejlesztve már három fiatalnak tudtunk lehetőséget adni a közös munkára. Jakub Ákos, Ling Imre és Mihályi Bence dolgozhattak együtt az okos erdő alkalmazáson, ami végül is egy kisvasút támogatására alkalmas applikáció lett.

Az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter az Agrárminisztériummal együttműködve felsőoktatási intézmények hallgatóinak, illetve az alternatív programozó képzés részvevőinek írta ki a mobilalkalmazás-fejlesztő pályázatot. Az appal nemcsak a túrázás válik még könnyebbé, a természet így a számítógépek világába születettek számára is vonzóbbá válik. Sárhegyi Zoltán, az Északerdő Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke elmondta, hisz abban, hogy ezzel a fejlesztéssel közelebb tudták vinni az unokáinkhoz mindazt, amit a természet jelent, hiszen az erdő unokáink öröksége.

Az Agrárminisztérium a huszonkét állami erdőgazdaságban 2010 óta 44 új kilátót, 30 erdei szálláshelyet, 14 látogatóközpontot és 13 erdei iskolát hozott létre. Emellett közel 150 erdei létesítményt újítottak fel.

Nagy János, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára úgy nyilatkozott, a Magyarországi erdők az ország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjai lettek mára, szerencsére. – Ezt olyan számok is alátámasztják, amiket mi látunk, hogy csak a főváros környékén egy év alatt mostanában huszonötmillió regisztrált turistanapot tudunk rögzíteni évente.

A másik alkalmazás az erdei vasutak kedvelőinek szól. Több erdei vasút adatait is tartalmazza, ám valós időben elsőként csak a Lillafüredi kisvonat aktuális helyzetét és mozgását  láthatjuk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!