Ugrás a tartalomra

Testvérlátogatás – Asan Civic Choir az operafesztiválon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 21. péntek 14:25
Önálló koncertet adtak a Kossuth utcai református templomban, és az Ezrek operájában is hallhatja a közönség az Asan Civic Choir-t. Asan 2011 óta Miskolc testvérvárosa. A kórus fellépése is része a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének. Asan külön delegációval érkezett a Bartók Plusz Operafesztiválra, élén a dél-koreai város alpolgármesterével.
Fotó: Végh Csaba

A Bartók Plusz Operafesztivál szervezői még nem tudhatták, hogy szomorú aktualitást ad az Asan Civic Choir miskolci fellépésének a dunai hajókatasztrófa. Az áldozatokra néma főhajtással emlékeztek a Kossuth utcai templomi hangversenyen. Kifejezve ezzel a két város összetartozását, ami már nyolc éves múltra tekint vissza. Kulturális területen szoros kapocs fűzi össze Asan-t Miskolccal. Ennek fontos jelképe, hogy a Parasztbecsület című Ezrek operája produkcióban is hallhatja a közönség a koreai énekkar tiszta énekét a Kálvária-dombon.

A kórust Asan alpolgármestere, Yu Byeong-Hun is elkísérte miskolci fellépésére. Yu Byeong-Hun idén lett a dél-korei város alpolgármestere. Korábban már járt Magyarországon, de Miskolcra ez az első útja.

– Jártam már Magyarországon, de Miskolcon még nem voltam. Örülök, hogy most alkalmam nyílt rá, megtiszteltetés, hogy itt lehetek – mondta.

Az alpolgármester Miskolccal kapcsolatos felkészültségéről tett tanúságot, amikor a két város eddigi együttműködéséről kezdett beszélni.

– Nagyon köszönjük, hogy a sok éve tartó Bartók Plusz Operafesztiválnak részesei lehetünk. Ez nagy lehetőséget teremt a megismerkedésre kulturális téren. Az ittlétünk alatt megnéztük már a belvárost, ami nagyon tetszett nekem, mint ahogyan szálláshelyünk, a Palotaszálló is a csodálatos természeti környezettel és Lillafüreddel együtt – összegzett az asani alpolgármester.

A két város között sok hasonlóság van, erről már Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere beszélt.

– Asan is – Miskolchoz hasonlóan – erős és fejlett fürdőkultúrájára építi turizmusát. Ezért mi most a legfontosabb és a már megvalósult projekteket mutattuk be a delegációnak.

Az elmúlt nyolc évben szoros kapcsolat volt közöttünk. Ennek része, hogy évente 10-12 diák és kísérőtanáraik vesznek részt tíznapos cseretáborokban. Ez azért fontos, mert ez alatt az idő alatt a vendéglátók meg tudják mutatni azt a folklórt, azt a kultúrát, ami jellemző a városukra – mondta a miskolci alpolgármester.

Pfliegler Péter reményét fejezte ki, hogy hamarosan a dél-koreai város befektetői is felfedezik majd maguknak Miskolcot, így a gazdasági kapcsolatok is erősödhetnek Asan és Miskolc között.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!