Ugrás a tartalomra

Tizedik alkalommal választották meg a népművészeti tehetségkutató legjobbjait

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 26. szerda 10:45
10. alkalommal rendezték meg idén a Dunán innen, Tiszán túl című Kárpát-medencei ifjúsági, népművészeti tehetségkutató versenyt. A programban több mint 3200 gyermek vett részt. A szakértő zsűri által népzene, néptánc, népmese és népdal kategóriában kiválasztott legjobb produkciók szombaton mérettettek meg, a Művészetek Házában tartott döntőn.
Juhász Ákos képgalériája!

Az elődöntőket a borsodi megyeszékhelyen kívül budapesti, Heves megyei, délvidéki, felvidéki, erdélyi és kárpátaljai helyszíneken rendezték meg. A verseny szervezője a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület, aminek elnöke, Rápóti-Fekete Mónika elmondta, mindig vannak visszatérő versenyzők és felkészítő tanárok is. – Van egy olyan tanár, aki minden évben száztíz gyerekkel érkezik a versenyre. A délvidéki huszonnyolc fős csoport pedig ledöbbentően színvonalas produkcióval készül. Ott egyébként is minden részletére figyelnek az előadásnak: gyönyörű ruhákban profi módon adják elő táncaikat és dalaikat is.

Ahogyan azt a Miskolc Televízió érdeklődésére elmondta, a gyermekek körében szerették volna felmérni, hogy milyen helyzetben van a népművészet, a néptánc, népmese és népdal az életükben. A legelső verseny a Lévay Gimnázium imatermében volt. – Évről-évre színvonalasabbá vált a program, és látszik, hogy szívvel-lélekkel szervezik az emberek – emelte ki, hozzátéve: összehozza az embereket ez a program. Ezek a gyermekek, akik itt vannak, nincsenek elveszve, továbbviszik azt a műveltséget, ami érték, és ami szellemileg, lelkileg és testileg is építi őket – tette hozzá. – Ezek a gyerekek a mi magyar hőseink – zárta szavait. 

Kriza Ákos polgármester köszöntötte a népművészeti tehetségkutató résztvevőit. „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk, és magyarul táncolunk" – idézte Kallós Zoltán szavait Miskolc város polgármestere. – A Dunán innen, Tiszán túl verseny is ezt a feladatot teljesíti, összegyűjti azokat a tehetségeket, akik a magyar összetartást erősítik – fogalmazott. Mint mondta, szükségünk van ilyen versenyekre, hogy azt a magyar lelket, amiből a magyar népzene, a magyar mesemondás, és a magyar tánc kibontakozik, erősíteni tudjuk. 

A verseny középpontjában a népi műfajok állnak, négy kategóriában: népmese, népzene, népdal és néptánc. Egy tanuló több versenyágban is nevezhetett. A zsűri tagjai között helyet foglal Sebestyén Márta énekes, a zsűri elnöke pedig Havasréti Pál népzenész lesz. A döntő nyerteseinek jutalma könyv, CD, és még sok értékes nyeremény. A Miskolci Kulturális Központ különdíjként felajánlotta, hogy a győztesek felléphetnek számos miskolci népművészeti és hagyományéltető nagy rendezvényen. A döntő részvevői a tavalyihoz hasonlóan a Miskolctapolcai Barlangfürdőben pihenhetik ki a verseny izgalmait.

A szervezőknek célja volt, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett. Rápóti-Fekete Mónika elmondta, ő Máramarosszigeten született. – Mikor gyerekkoromban édesanyám és édesapám feltette a kérdést, hogy mitől vagyok magyar, nem tudtam válaszolni rá. Ma már tudom, hogy a magyar értékeket magunkban hordjuk, a viselkedésünkben van benne, magyarságtudatunk valójában küldetés. Véleményem szerint a Kárpát-medencében is vannak szuperhőseink, csak utánuk kell olvasnunk a történelemkönyvekből: például a Hunyadiak és a Rákócziak – hangsúlyozta a főszervező.

Az idei versenyen mintegy 3200 gyermek vett részt.

Az eredményeket ITT tekintheti meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!