Ugrás a tartalomra

Tizenkétezres munkaerő-tartalék a Miskolci járásban

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 30. csütörtök 15:03
Csaknem 40 ezren keresnek állást és 21 ezren közfoglalkoztatottak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A gond sokszor abból adódik, hogy a cégek igénye nem találkozik a munkát keresőkével. Ezért is dolgoztak ki egy előszűrő programot.
Fotó: Végh Csaba

A Szakképzési Centrumokban 2030-ra átalakítják a szakmai képzést - ez is elhangzott BOKIK HR Klubjának előadásán.

A BOKIK Klubja azért indult, hogy az Észak-magyarországi régió, a miskolci cégek és a vállalkozások HR munkatársai közösen vitassák meg a legújabb HR trendeket, és tájékozódjanak a jogszabályi változásokról.

 - Az év elején indítottunk el egy együttműködést a Kormányhivatal Foglalkoztatásügyi Főosztályával, ennek az a célja, hogy azok az aktív álláskeresők, akik egyelőre nem részesei a munkaerőpiacnak, de szeretnének visszatérni oda, őket tudjuk segíteni – nyilatkozta Szekeres Áron,  a BOKIK HR Klub szakmai vezetője.

A munkaügyi központ új szolgáltatásként nemcsak toborozza, de szakmánként, jártasságonként csoportosítja azokat a leendő munkavállalókat, akik dolgozni szeretnének. Így a vállalatoknál nyitott pozíciókra a legalkalmasabb kollégákat tudják kiközvetíteni. Ezt eddig az álláskeresőkkel a vállalatok tették meg.

Az ország munkaerő tartalékának az 54 százaléka 6 megyében van, köztük a legnagyobb humánerőforrás tartalék Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Csaknem 40 ezer álláskereső és 21 ezer közfoglalkoztatott. A Miskolci járásban 12 ezer a munkaerő-tartalék. Az álláskeresők és a vállalatok munkaerő igénye mégsem találkozik.

- Ennek érdekében egyik oldalról az ügyfeleket teljes mértékben megpróbáljuk pontosan meghatározni, besorolni őket meghatározott kategóriákba, illetve a vállalatok által bejelentett állások, munkaköröknek a feltételeit, jellemzőit pontosan feltérképezni – nyilatkozta Lórántné Orosz Edit, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztály vezetője.

A negyedik ipari forradalom kihívásainak, így a robotizációnak és a digitális technológiáknak is meg kell felelni napjainkban. Ehhez felkészült, képzett munkaerőre van szükség.

- Az egyik a legfontosabb talán a pályaorientáció, hiszen azt látjuk, hogy egyre több gyermeknek kellene választania szakmai képzést és ennek egy tudatos folyamatnak kell lennie. Mi a cégekkel együttműködve szeretnénk fölvillantani azt a lehetőséget, hogy milyen jó egzisztenciát és sok esetben milyen érdekes szakmát tanulhatnak itt, utána milyen karrier várhat rájuk – mondta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja.

Az iskolák felújítását, technikai felszereltségét is fejleszteni kell, hasonlóra, mint amivel az iparban is találkoznak majd a diákok. Az oktatók felkészítésére is nagyobb hangsúlyt fektetnek, hogy a diákok még inkább versenyképes tudást szerezzenek.

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!