Ugrás a tartalomra

Több millió tonna víz áraszthatja el a kisvárost, ha átszakad a gát

szeretlekmagyarorszag.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 04. vasárnap 12:25
Az angliai Whaley Bridge-ben a helyzet életveszélyes. A hatóságok a legrosszabbra is felkészültek, mert nem kizárt, hogy a több millió tonna víz alázúdulva elárasztja a kisvárost, így több ezer embert telepítettek ki.

A heves esőzések miatt megsérült egy víztározó gátja, ezért 6500 embert telepítettek ki otthonukból az angliai Derbyshire-ben. A Manchesterhez közeli Whaley Bridge-ben történt, ahol az esőzések miatt súlyosan megsérült egy közeli víztározó gátja.

Pénteken 15 percre visszamehettek az emberek, hogy magukkal vigyék a fontosabb holmijaikat és a háziállataikat. A kitelepített lakosságot a közeli településen tornatermekben, iskolákban, rokonoknál helyezték el.

A hatóságok a legrosszabbra is felkészültek, mert nem kizárt, hogy a 180 éves gát átszakad, és a több millió tonna víz alázúdulva elárasztja a kisvárost.

A karbantartó cég szerint nincs nagy gond, de a hatósági intézkedések másra utalnak.

Boris Johnson annyit mondott: „rosszul néz ki" a gát, de a brit Királyi Légierő (RAF) mintegy 150 munkatársa mindent elkövet a gát és a város megmentéséért. Azt is megígérte, hogy a gátat kijavítják, újjáépítik.

Jelenleg homokzsákokat visznek helikopterekkel a gátra, és közben szivattyúkkal a tározóból a közeli folyóba engedik a víz egy részét. Bár a vízszint már fél métert apadt, a helyzet még mindig kritikus. A meteorológiai előrejelzés vasárnapra megint sárga figyelmeztetést adott ki a területre.

A tározó a Peak District Nemzeti Park északnyugati szélén található, és 1831-ben épült a szakértők szerint, bár a Környezetvédelmi Ügynökség úgy véli, hogy 1840-41-ben épült - írta a Daily Mail.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!