Ugrás a tartalomra

Torkig vannak a hazai vendéglátósok

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. január 28. csütörtök 20:18
A vendéglátósok többségénél három hónap után elfogyott a türelem, a szakmai szervezetek óvatosságra, a kormány türelemre inti őket, valaminek viszont rövidesen történnie kell, a helyzet ugyanis robbanás közeli.
A miskolci vendéglátók többségében 2020. november 11-én megállt az idő. Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

Országszerte egyre nehezebben bírják a vendéglátóhelyek a kilátástalan helyzetet, amibe a koronavírus-világjárvány miatt kerültek. Legtöbbjük már a tavaszi első hullám okán szükségessé vált bő két hónapot is nehezen vészelte át, arra korábban sem a munkáltatók, sem pedig a vendéglátásban dolgozók nem voltak felkészülve, hogy hónapokra be kell zárniuk, ezáltal pedig bizonytalan időre le kell mondaniuk a jövedelemről.

A nyár eleji nyitás és az azt követő néhány hónap szinte mindenhol csak a károk enyhítésére volt elegendő, hiszen amire némileg összeszedték magukat, jött a második hullám, aminek következtében először jelentősen visszaesett a vendéglátóhelyek forgalma a korlátozások miatt, majd pedig teljesen be kellett zárniuk. Ebből a szempontból legrosszabbul a pubok, kocsmák üzemeltetői és dolgozói jártak, legtöbbjük november 11. óta nem nyitott ki, hiszen náluk nem túl sok értelme van az elviteles kiszolgálásnak.

A zár először egy hónapra szólt, majd decemberben és januárban is meghosszabbították. Jelenleg már senki sem tudja, pontosan mikor fogadhatnak újra vendéget a hazai éttermek, kávézók vagy éppen kocsmák, az üzemeltetők pedig egyre frusztráltabbak, legtöbbjük ugyanis a megtakarításaik végére ért, már akinek volt olyan egyáltalán, hírek szerint ma már többen hitelekből, kölcsönökből próbálnak túlélni. A kormányzati segítséget pedig általában nem tartják elégségesnek, sőt sokan segítségnek sem.

Türelem, türelem

Itthon az Operatív Törzs hétfőn délelőtt a vendéglátósok türelmét kérte, jelezve: enyhíteni csak akkor lehet, hogyha lesz elegendő vakcina. Szinte szó szerint ezt jelentette be múlt héten pénteken Orbán Viktor miniszterelnök is, aki úgy fogalmazott: „nem tudjuk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás.”

November 10-én este kialudtak a fények... Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

A szektor helyzete Európa legtöbb országában hasonlóan bizonytalan, nem csoda, hogy a vendéglátósoknak elfogyott a türelmük. Az Olaszországból indult „Én kinyitok!” mozgalomhoz hasonló akció már hazánkban is elindult: itthon február 1-jére hirdettek országos nyitást. Bár a járványügyi korlátozások elvileg éppen ezen a napon járnak le, a fentiek tükrében viszont eléggé valószínűtlen, hogy ne hosszabbítanák meg azokat a napokban. Az ugyan kérdéses, hogy ha marad minden úgy, ahogy most, hányan nyitnak ki, a mozgalom Facebook-oldalán azonban rengetegen jelezték: csatlakoznak, mert elegük van a bizonytalanságból.

Az egész országot bejárta a híre a nagykanizsai resti tulajdonosának, aki megelégelte a korlátozásokat, vagyis egészen pontosan azt, hogy ő betartja a szabályokat, viszont neki senki nem segít. Ezért nyit február elsején. "Az érvényben lévő korlátozásoknak eddig eleget tettünk, de mivel semmiféle támogatást nem kaptunk a kormány részéről /az út szélén lettünk hagyva/ az ígéretek ellenére, gondolok itt a vállalkozásunk és bér támogatásra /amit nyújtanak az vicc!!/ így 3 hónap után mi sem kívánjuk tovàbb tàmogatni a kormány munkáját, főleg azok után, hogy az semmiféle eredményre nem vezet!" - írta.

A Telex információi szerint a vendéglátósnak miskolci követője is akadt: a Lotti Presszó is azt írta pénteken, hogy február 1-jétől a megszokott nyitva tartással újra várnak mindenkit. „A további fennmaradásunkhoz és megélhetésünkhöz a rendeletek ellenére kinyitunk” – írták Facebook-oldalukon.

Sajtóhírek szerint a törvényellenes akciót ugyan elítéli a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a vendéglátósok elkeseredettségét viszont emberileg érthetőnek tartják ők is, hiszen „a jelenlegi támogatások ebben a formában sajnos nem elegendőek a munkahelyek megtartására és a vendéglátó egységek fenntartására.”

Nem tartható tovább

Bár a nyitást ebben a formában az ellenzéki pártok sem támogatják, többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormánynak most már lazítani kell az intézkedéseken. Soproni Tamás, a Momentum terézvárosi polgármestere hétfőn facebook-on azt írta, a járvány megállítása ugyan elsődleges feladatunk, viszont szerinte „nemcsak a vírusnak vannak emberáldozatai, hanem a gazdasági válságnak is.”

- Azok fizették a legnagyobb árat, akik az állásukat is elveszítették, (…) pontosan látom, mit jelent ez a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók részére. A véget. Felszolgálók, pultosok, zenészek, szakácsok, takarítók élnek nulla forint bevételből hónapok óta. Sokan közülük családos emberek. És ez így nem tartható tovább.

Éppen ezért öt pontos javaslatcsomaggal állt elő: engedélyezzék a vendéglátóhelyeknek, hogy kinyissák a teraszaikat; a  beoltottak kapják meg az oltási kártyát, és annak birtokában hadd fogyasszanak akár a vendéglátóhelyeken belül is; kezdődjön később a kijárási korlátozás, tartsanak tovább nyitva a boltok; hadd sportoljanak vagy tegyenek egy egészségügyi sétát akár éjjel is az emberek. 

Hasonlóan vélekedett Ujhelyi István, az MSZP Európa parlamenti képviselője is. Szerinte újra kell gondolni a kormányzati korlátozások mértékét. Hétfői online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:  csak a gyors átoltottság jelent majd hosszútávú megoldást, ezért a kormánynak elsősorban azon kell dolgoznia, hogy az Unió által biztosított és a kormány által leszerződött vakcinák mielőbb és tömegesen megérkezzenek az országba, de figyelembe kell vennie a társadalom és a gazdaság tűrőképességét is. Ujhelyi szerint a szolgáltatói és vendéglátói szektorban elfogyott a türelem, ezért még azelőtt kell megtalálni a közös és végiggondolt módosításokat, mielőtt önkéntes mozgalmak nyitnak és elszabadul a járvány.

„Döbbenetes, ahogy a kormány kizsigerelte és nulla szolidaritást mutatott a szolgáltatói szektor irányába a védekezés során. Az ágazat eljutott a tűrőképessége határára, ezért most már lépni kell! Okosan, felelősen, a szakmai szervezetekkel egyeztetve, de lépni kell!” – fogalmazott Ujhelyi István, aki hozzátette: az EP szakbizottságának alelnökeként pontos ismereteket szerzett arról, hogy más tagállamokban milyen könnyítéseket vezettek be az éttermi szolgáltatások kapcsán; van, ahol csak nyitott teraszon, míg máshol – korlátozásokkal ugyan, de - beltéren is működik a vendéglátás. A politikus sürgette a kormányt, hogy mielőbb kezdjen ezzel kapcsolatban egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel.

Még egy év nem mehet rá

Mindeközben Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakember szintén Facebookon közölt terjedelmes írást. Ebben többek között így fogalmaz: még egy év nem mehet rá arra, hogy a járvány határozza meg a napjainkat, mielőbb újra kell indítani az életet, mivel a járvány a gazdasági szempontok mellett "a társas kapcsolatok brutális rombolásán keresztül komoly pszichés és testi károsodásokat" is okozhat.

A kormány álláspontja egyelőre változatlan, ezt a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár jelentette be. Kovács Zoltán az MTI-nek azt mondta: a kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni.

Azt, hogy pontosan mi lesz a folytatás, jelenleg még nem tudni, viszont tekintve, hogy a járványügyi intézkedéseket legutóbb február 1-jéig hosszabbította meg a kormány, valószínű, hogy napokon belül kiderül. Frissítés: ahogyan az a kormányzati nyilatkozatok tükrében várható volt, hosszabbítottak, marad a zár. Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: mivel a szakértők egyetértenek abban, hogy amíg nincs átoltottság, addig nem lehet enyhíteni a korlátozásokon, így azokat március 1-jéig meghosszabbítják. 

A miskolci vendéglátók helyzetével rövidesen részletesen is foglalkozunk.

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!