Ugrás a tartalomra

Történelmi rekordokat döntött Miskolc turizmusa

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 23. csütörtök 12:32
„Újabb csúcsokat dönt a miskolci turizmus” címmel tartott sajtótájékoztatót Kiss János alpolgármester, szerda délután a városházán. Kiemelte: 2020 után már az új tapolcai fürdő is pörgeti a turisztikai motorokat.

„Történelmi rekordokat döntött Miskolcon egy olyan iparág, ami kétség kívül a jövő iparága” – hangoztatta Kiss János, Miskolc város alpolgármestere.

Véglegesedtek a 2018-as év turisztikai adatai Miskolcon. Az idegenforgalmi adóbevételek történelmi csúcsokon jártak 2018-ban, és elérték a 178 millió forintot. Kifejtette továbbá, az elmúlt évtized fejlődését jól jellemzi, hogy a 2010-es bevételhez képest 2,5-szeresére nőtt a bevétel – 2010-ben ez a bevétel 70 millió forint volt. – Az elmúlt két évben átlagosan évi 13 százalék volt az emelkedés – nyilatkozta az alpolgármester. 

Mint mondta, Miskolc számára fontos, hogy felismerje a világpiaci trendeket: hiszen látszik a turisztikai iparág előretörése. Egyes nagyvárosok – például Velence, Amszterdam – annyira zsúfoltak, hogy turisztikai különadót készülnek szedni. A magyar turizmus is arra készül, hogy 2030-ra 11 százalékról 16 százalékra emeli a részesedését a magyar GDP-ben.

– Jól látható tehát, hogy azok a városok, akik nem készülnek fel a turizmus fejlesztésére és a turisták fogadására, hamarosan lemaradnak. Márpedig lemaradni nem szabad, mert a turizmus élénkíti az ingatlanpiacot, munkahelyeket teremt, támogatja a helyi kiskereskedőket és a vendéglátóipart – fejtette ki.

„Miskolc jelenleg nagyon jó pozícióban van” – húzta alá Kiss János, hozzáfűzve: ez látszik a számokból is. Az alpolgármester továbbá kifejtette: a szallas.hu legutóbbi sajtóközleménye szerint a Miskolctapolcai Barlangfürdő a legkeresettebb vidéki desztináció, megelőzve az egri várat, a hévízi és zalakarosi fürdőket és más hagyományos turisztikai fellegvárakat is. Így a miskolctapolcai fürdő lett országosan is az elsődleges turisztikai célpont. 

– Azonban, ha Miskolc továbbra is az élmezőnyben akar maradni, akkor a turisztikai infrastruktúra világszínvonalú fejlesztését kell célul kitűznünk – mondta. Ebbe a célrendszerbe illeszkedik az új négyévszakos tapolcai élményfürdő 12,7 milliárd forintos fejlesztése. Hazánk legnagyobb és legexkluzívabb wellness- és élményfürdő komplexumának alapkövét a múlt héten rakták le. A fejlesztés várhatóan még tovább növeli majd a város turisztikai vonzerejét, turisták százezreit fogja Miskolcra vonzani és önmagában képes lesz megduplázni Miskolc turisztikai piacát – emelte ki zárásként.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!