Ugrás a tartalomra

Ugye, milyen cuki? Nem, ez egy vadállat!

Utoljára módosítva
2019. október 15. kedd 13:33
Különös történetű állatbefogadásról ír a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldala.

Egy aranyos kismacska került a drávaszentesi madárrepatriáló állomásra a helyi állatmentőktől, és bár elsőre azt hitték, hogy csak egy félénkebb, vadabb kismacskáról van szó, másnapra kiderült, hogy valójában egy vadmacskáról, illetve jó eséllyel egy házimacska és vadmacska keverékéről van szó – írta meg az Index.

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldala/Schulcz Andrea

A bejegyzés szerint Barcs külterületén találtak az állatra, akiről először azt hitték, hogy házi macska. A kölyköt a helyi állatmenhely vezetője találta, aki ideiglenes gazdihoz adta az állatot. A befogadó másnap jelezte, hogy valami „gond” van a macskával, nagyon vad, fújtat, nem házimacska módjára viselkedik. Természetvédelmi őr kollégák megnézték az állatot, és kiderült, valóban nem házimacska, hanem vadmacska; illetve az sem kizárható hogy hibrid, vagyis házi és vadmacska keveréke. Erre enged következtetni a késői – normálistól eltérő – születési időszak is. A vadmacskák párzási időszaka ugyanis február-március, a vemhességi idő pedig kb. 60 nap.

A vadmacskák különösen óvatosak, félénkek, rejtőzködő életmódot folytatnak, kerülik az emberi településeket, az emberek által háborgatott területeket; leginkább a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőket kedvelik. Bundájuk szürkésbarna, jellegzetesen cirmos, fekete harántcsíkokkal, de lehet elmosódott is. Vastag bozontos farkukat 7-9 fekete harántcsík is díszítheti. A házimacskával ellentétben leginkább éjjel és hajnalban aktívak, a nappalt kotorékokban, fák odvaiban töltik. Kistestű gerinceseket, nagyobb rovarokat, ritkán madarakat és halakat is zsákmányolnak.

A szakemberek szerint félő, hogy tiszta vérvonalú európai vadmacska nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet egyre kiterjedtebb, sok a házi macska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal. Emiatt, illetve rejtőzködő életmódja miatt állománybecslése nagyban nehezített. E kölyök esetében genetikai vizsgálat fog fényt deríteni arra, hogy tiszta vérű vadmacskáról vagy hibridről van-e szó.

A vadmacska Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!