Ugrás a tartalomra

Új CT készülék és új szervezeti egység a megyei kórházban

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 17. péntek 19:21
Új CT készülék és új szervezeti egység segíti a betegellátást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Semmelweis Tagintézményében. Korábban ezt a tevékenységet külső szolgáltató látta el, amit a kórház most visszaszervezett. Az új betegellátó részleget a volt igazgatósági épület földszintjén alakították ki az épületrész rekonstrukciójával.

Egy új CT mindössze 20 másodperc alatt feltérképezi a testet. Az új eszköz egy komplex fejlesztés része. A gép 200 millió forintba került, az építészeti beruházás pedig 100 millió forintba. A Semmelweis Tagkórházban hétfőtől péntekig délelőtti és délutáni munkarendben készít felvételeket.

– Ez egy 128 szeletes CT, tehát sokkal kisebb sugárzással dolgozó gép. Ezzel sokkal jobb, sokkal szebb, sokkal nagyobb diagnosztikus pontosságú képeket állíthatunk elő – részletezte a Miskolc Televíziónak Dr. Kostyál László, a Képalkotó Diagnosztikai Centrum vezető főorvosa.

Dr. Révész János főigazgató kifejtette: ez az építészeti beruházás immáron nemcsak arra alkalmas, hogy ezt a CT készüléket befogadja, hanem a jövőben arra is, hogy egy komplex radiológiai központot hozzunk létre benne. Továbbá más vizsgálatok elvégzésére is helyet biztosít majd: spirál CT vizsgálat elvégzésére, mammográfiás vizsgálat elvégzésére is nyújtson lehetőséget. Számításaik szerint ennek a beruházásnak a megtérülési ideje megközelítőleg 12-15 hónap lesz.

A CT korábban az intézményben kiszervezett tevékenység volt. A szerződés lejárt, így azt a kórház visszavette, de ehhez egy komoly beruházást is meg kellett valósítani.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, az elmúlt hónapokban már nem egy-kettő beruházást adtak át a megyei kórházban, és ez folytatódik a Semmelweis Tagintézményben is.

Az új eszköz elődeihez képest sokkal kisebb sugárzással dolgozik. Vagyis legnagyobb előnyét éppen a betegek élvezhetik.

–  A kormánynak kiemelt célja, hogy az egészségügyet, a kórházakat fejlessze. Az eszközöket igyekszik biztosítani és a jövőben pedig a kórtermeket, várótermeket tesszük rendbe, hogy a betegeknek, az embereknek a legnagyobb megelégedésére szolgáljon – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

Az új CT, a szív CT-n kívül mindenfajta vizsgálatra alkalmas, tehát a stroke-on keresztül az onkológiai betegek diagnosztizálására is. Az itt vizsgált betegek szakorvosi beutalóval érkeznek. Évente körülbelül 13 ezer emberről készít majd felvételt az új berendezés.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!