Ugrás a tartalomra

Új helyszínek, lélekemelő dallamok, és a közös éneklés öröme – 26. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 09. szerda 11:13
Új helyszínekkel bővül a 26. alkalommal megrendezésre kerülő Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó. A 17 miskolci és környékbeli kórus részvételével zajló zenei találkozót először rendezik meg az idén átadott Avas-Déli Református Templomban és az Edelényi Kastélyszigeten. A különleges atmoszférájú koncertek mellett az esemény kísérőprogramjaként elindított Zsoltáréneklő verseny is évről évre egyre több résztvevőt vonz.

A koncertek „lélekemelő” hangulata, az évtizedes hagyományokra visszatekintő közös éneklés és dicsőítés a térség meghatározó programjává emeli a 26. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozót. Az október 9-13. között megrendezett sorozatban egyszólamú gregorián énekek, többszólamú kórusművek, gyülekezeti énekek és hangszerekkel kísért darabok is felcsendülnek. A koncertek minden nap 16 órakor kezdődnek.

A találkozót kezdeményező néhai Veczán Pál miskolci evangélikus esperes azzal a céllal álmodta meg a koncertsorozatot, hogy a különböző templomokban szolgáló kórusok megismerhessék egymást, bővíthessék repertoárjukat, tapasztalatot cserélhessenek, inspirációt nyerjenek a hangszerelési lehetőségeket illetően. Emellett Ő is Kodály Zoltán gondolatát vallotta, miszerint: „Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, még megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk”.

A találkozó nyitóeseménye a Zsoltáréneklő verseny lesz október 9-én a Zárda Kápolnában és a Fráter György Katolikus Gimnáziumban. Október 10-én a Belvárosi Evangélikus Templom, 11-én az Avas-Déli Református Templom, 12-én új helyszínként az Edelényi Kastélysziget ad otthont a koncerteknek. A kórustalálkozó október 13-án a Belvárosi Református Templomban zárul. A pénteki és szombati koncerteken a Zsoltáréneklő verseny legjobbjai is bemutatkoznak.

A koncertekre a belépés díjtalan. A 26. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!