Ugrás a tartalomra

Újabb Nyésta? Gagyapátiban a választásokra majdnem kétszer annyian lettek a névjegyzékben…

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 15. kedd 20:53
Három jelölt indult vasárnap a polgármesteri székért Gagyapátiban: Bogoly János, Bükk-Nánási Dávid és Dsupin János független polgármesterjelöltek. A borsodi település lakossága Bükk-Nánási Dávidot választotta meg vasárnap a falu első emberévé. Csakhogy a 28 fős település pénteken 48 főssé változott, ennyi lett a választópolgárok száma, így hivatalosan is bekerültek a névjegyzékbe. Dsupin János szerint – aki szintén függetlenként indult - ez megváltoztatta az eredményeket, és fellebbez.

- Nálunk, Gagyapátiban az történt az elmúlt hétvégén, hogy péntekig 28 fős volt a település választópolgárainak a száma, ami hirtelen 48 főre duzzadt fel, így abba a sajnálatos helyzetbe kerültünk, hogy a település jövőjéről az önkormányzati választáson nem a mindenkori helyi lakosok döntöttek, hanem azok az emberek, akik oda szervezetten be lettek telepítve – nyilatkozta Dsupin János a minap.hu-nak, aki szerint ez a lakosságszámnövekedés jelentősen befolyásolta, sőt, szerinte megváltoztatta az eredményt is.  

- A helyi választási bizottságnál tettünk bejelentést, mert szerintünk választási csalás alapos gyanúja merült fel. Azt kértük, hogy vizsgálják ki az ügyet. A helyi választási bizottság ezt elutasította, mivel szerintük nem volt beazonosítható a személyünk. Ennek ellenére a visszautasítást tudták kézbesíteni – jegyezte meg. - Azt gondolom, hogy egyetlen olyan Dsupin János lakik Gagyapátiban, aki polgármesterjelöltként indult és a településen lakik.  Mivel beadványunkat visszautasították, ezért a választás napján ismételten, kiegészítve minden egyéb adattal újra beküldtük.  Én szombaton reggel egyébként körbejártam a települést is, hogy köszöntsem az új lakókak, de senkit nem találtam. Az egyik ingatlan teljesen lakatlan volt, a másikban pedig ugyanazok az emberek voltak megtalálhatóak, akik korábban is ott laktak.

„A bejelentkezések úgy történtek, hogy az egyik ingatlanba, ahol eddig nyolcan laktak, még 14 fő jelentettek be, így huszonketten tartózkodnak most ott papíron, a másikba pedig hat fő. A 22 fős ingatlan ennyi személy lakhatására teljességgel alkalmatlan, véleményem szerint ezt meg kellene vizsgálni. Hétvégén elmentem a rendőrségre, az Encsi Rendőrkapitányságra, és ott is megtettem a feljelentést – nyilatkozta Dsupin János .”

Bükk-Nánási Dávidot, a megválasztott polgármestert is megkerestük…  

- Úgy tudjuk, hogy pénteken húsz emberrel bővült Gagyapáti lakossága, és ők is bekerültek a választási névjegyzékbe. Tud erről?

- Arról tudok, hogy bővült a település lélekszáma, de pontosan nem tudom, hogy mennyivel. Ezt válaszolta kérdésünkre Bükk-Nánási Dávid. A megválasztott polgármester nem tud arról, hogy Dsupin János fellebbezett a választási eredmény miatt, ahogy azt sem vélelmezi, hogy a lakosságnövekedés befolyásolhatta az eredményeket. - Nem tudom, hogy eldöntötte vagy sem, voltak szerintem többen is, akik nem jöttek szavazni és volt hibás szavazat is, illetve a harmadik jelölt is kapott voksokat – válaszolt a felvetésre.

Jogi kérdések, jogi válaszokkal

- A választás lebonyolítása úgy zajlott, hogy minden választópolgár, aki október 11-én 16 óráig - a névjegyzék zárásáig - lakcímet létesített a településen, az természetesen bekerült a települési önkormányzat választási névjegyzékébe. Erről a Helyi Választási Bizottság vezetője, dr. Varga-Jancsó Réka beszélt portálunknak. - A választási eljárási törvény előírja, hogy aki a választás kitűzését megelőző 30 napon belül tartózkodási hellyel rendelkezik az adott településen, az eldönthette, hogy az állandó lakcímén vagy a tartózkodási helyén akar szavazni. Az állandó lakcímre azonban ezt a rendelkezést nem terjesztettek ki a jogszabályalkotó, ezért fordulhat elő, hogy aki jogszabály szerint és minden feltételnek megfelelően létesít lakcímet az adott településen a névjegyzék zárásáig, az a névjegyzékbe belekerül – nyilatkozta Varga-Jancsó Réka.

Valóban volt kifogás, de tartalmi okok miatt nem tárgyalták…

- Kifogás nyújtották be a helyi választási bizottságnak erre vonatkozólag október 12 én szombaton – erősített meg Varga-Jancsó Réka. A helyi választási bizottság megtárgyalta ezt a kifogást, úgy tudom, hogy kollégáim postai úton küldték meg a választ. Varga-Jancsó Réka elmondta, hogy a bizottság meghozta döntését, figyelembe véve a törvényi rendelkezéseket, ezt a kifogást a helyi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította…

Egyelőre nem tudni, milyen döntés születik Gagyapátiban és Dsupin János fellebbezése hatással lesz-e a döntésre. Azt sem tudni, hogyha a bejelentkezések szabályszerűen történtek, akkor az az erkölcsi kérdéseken kívül felvet-e jogi kérdéseket. Ismert már Nyésta példája, ahol a 2015-ös adatok szerint 40 lakosuk volt, így elég feltűnő volt, hogy 70 embert jelentettek be fiktív lakcímmel, ott most új választást írtak ki. Gagyapátiban egyelőre még nincsenek válaszok.

(Címlapkép: gagyapati.uw.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!