Ugrás a tartalomra

Ukrán elnökválasztás - Felgyújtották Porosenko boltját

MTI
Utoljára módosítva
2019. március 21. csütörtök 13:57
A Petro Porosenko ukrán elnök tulajdonában lévő Roshen édességipari vállalat újabb márkaboltját gyújtották fel Kijevben, egy hét alatt már a harmadikat - közölte csütörtökön a kijevi rendőrség.

A két, gézmaszkot viselő elkövető szerda este Molotov-koktélt dobott a bolt kirakatablakára. Az Ukrajinszka Pravda hírportál által közölt fotókon az látható, hogy a kirakatot nem sikerült betörniük, de az üvegen jól látszanak a tűz utáni nyomok.

A mostanit megelőzően múlt vasárnap és hétfőn gyújtottak fel egy-egy Roshen-üzletet az ukrán fővárosban. Az akkori gyújtogatások gyanúsítottjait a rendőrök őrizetbe vették, egy 53 éves, kijevi lakhelyű és egy 1964-ben született, Hmelnickij megyei, munkanélküli férfit. Előbbit a bíróság már házi őrizetbe helyezte. Róla Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta korábban, hogy egy olyan szélsőséges szervezet tagja, amely állítólag a március 31-i elnökválasztás meghiúsítását tervezte a helyzet destabilizálásával a fővárosban. 

Kriscsenko szavai szerint a gyanúsított aktív résztvevője volt a közelmúltban több utcai akciónak. Szervezetének vezetője egy bizonyos Jevhen Morinec, aki "Bila balaklava (fehér símaszk)" néven ismert. Február 18-a óta ő is őrizetben van a hatalom megdöntésére tett felhívásai miatt. A hírportál a főügyészségtől úgy értesült, hogy a férfi kapcsolatban áll az oroszbarát Nazsdak szervezettel is, amelynek vezetőjéről, Mikola Dulszkijról az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) úgy tartják, hogy "a Kreml ügynöke". 

A hatóságok a Roshen-üzletek ellen elkövetett gyújtogatások miatt szándékos rongálás és garázdaság címen indítottak eljárást. A gyújtogatások következtében személyi sérülés eddig nem történt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!