Ugrás a tartalomra

Vállalati és városi elismerés a hős váltókezelőnek

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. március 09. szombat 14:21
Vezérigazgatói és polgármesteri dicséretet kapott Smajda Attila váltókezelő, aki felkészültségével és lélekjelenlétével egy közlekedési balesetet előzött meg még március elején, amikor majdnem összeütközött két vonat Miskolc határában.
A Miskolc Televízió riportja

Mint arról portálunk is beszámolt, március elsején délután egy Kazincbarcika felől érkező személyvonat vezetője nem vette figyelembe a vasúti tilos jelzést. A szerelvény megrongálta a vasúti váltót és egy olyan pályaszakaszon közlekedett tovább, ahol szembe ment egy Miskolcról Kazincbarcika felé haladó személyvonattal.

Képgaléria: Végh Csaba

Smajda Attila – aki 16 éve munkatársa a MÁV-nak, jelenleg a korábbi Miskolc-Repülőtér megállóhelyen teljesít szolgálatot – észlelte a bajt, majd haladéktalanul megállította a vonatokat.

– Előbb a vörös jelzés ellenére továbbhajtó személyvonatot állítottam meg, majd előbb vörös jelzéssel, azt követően pedig a vágányokra lemenve, kézi jelzéssel is megállásra intettem a másik szerelvényt. Így hála Istennek elkerültük a tragédiát – mesélte a váltókezelő, akinek eddigi pályafutása alatt nem kellett hasonló esetben intézkednie.

Váltókezelő kitüntetése

A két vonat – melyeken a rendőrség tájékoztatása szerint 168 utas volt – egymástól alig 200 méterre állt meg, nem ütköztek össze, így szerencsére senki nem sérült meg az incidens során.

– Nagyon fontosnak tartottuk, hogy ezt a hozzáállást elismerjük, ezért látogattam meg az őrhelyén, és vezérigazgatói dicséretben részesítettem – mondta el érdeklődésünkre Homolya Róbert, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. igazgatója, hangsúlyozva: Smajda Attila felkészültségének és lélekjelenlétének köszönhetjük, hogy nem történt nagyobb baj.

Váltókezelő kitüntetése

A váltókezelőnek köszönetet mondott Miskolc polgármestere is. Kriza Ákos úgy fogalmazott: „köszönettel tartozunk Smajda Attilának, aki egy tömegszerencsétlenséget előzött meg hősies kiállásával. Rengeteg ember élete forgott veszélyben, ha nem áll meg a két járat, akkor Miskolc határában egy nagyon komoly baleset történt volna. Örömmel jöttünk, hogy személyesen is köszönetünket fejezzük ki – tette hozzá a városvezető.

Váltókezelő kitüntetése

A baleset körülményeit a rendőrség továbbra is vizsgálja. Smajda Attila azzal köszönt el tőlünk, hogy reményei szerint a következő 16 évben nem történik hasonló eset vele.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!