Ugrás a tartalomra

Vallja, a beszélgetés is csökkenti a stresszt

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 28. kedd 08:55
A belgyógyászat csapatmunka, egymást segítjük a fiatal és idősebb kollégáinkkal – mondja Dr. Grenda Andor, akit életútja és szakmai elhivatottsága, valamint a betegekhez való empatikus hozzáállása alapján találtak méltónak a Benkő Sámuel díjra.
Fotó: Mocsári László

Grenda Andor Sajószentpéteren született 1960-ban. Orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett. – A családban egyedül apám volt orvos. Úgy nőttem fel, hogy láttam ezt az életformát és ez indított el ezen a pályán – emlékszik vissza. 

A mezőkövesdi belgyógyászaton kilenc évet töltött el. Elmondása szerint a kezdetben ismeretlen város meghatározó szerepet játszott szakmai és emberi fejlődésében. – Az itt élők megtanítottak egymás kölcsönös tiszteletére és megbecsülésére. A kis kórház családias légkörében ismerkedtem meg az emésztőszervi műszeres vizsgálatokkal és szerettették meg velem a belgyógyászat ezen ágát is – mondja Dr. Grenda Andor, aki ezt követően 2 évig volt háziorvos Martin-kertvárosban. A Miskolci Semmelweis Kórház I. belgyógyászati osztályára került ezután, ahol szintén kiváló kollégák segítésével sikerült megbecsült munkacsoportot kialakítaniuk. A gasztroenterológia szakvizsgát itt szerezte meg. Főorvosi kinevezése sem gátolta a napi betegellátásban, egyre nagyobb tapasztalatot szerzett a fiatalokat is sújtó gyulladásos bélbetegségek kezelésében. 

2008 januárjától a megyei központi kórház II. belgyógyászati osztályán dolgozik részlegvezető főorvosként. Folyamatosan részt vesz az orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek oktatásában, képzésében. – Amikor elkezdtem dolgozni, a kollégáim nagyon sokat segítettek. Az egyetemről kikerülve egy fiatal nem feltétlenül tudja alkalmazni az elméletet. Sok ügyes és okos fiatal kollégám van, de fontos az idősebbek tapasztalata. 

Tudományos konferenciákon gasztroenterológiai, belgyógyászati témákban számos előadást tartott. A szakmai munka elismerése lehetőséget adott számára, hogy a világ különböző részein részt vehessen a legmagasabb szintű szakmai fórumon és az ott szerzett tapasztalatokat hasznosíthassa a mindennapokban. – Mindig tanulhatunk valami újat, a tudásunkat újabb és újabb információkkal bővíthetjük – teszi hozzá. – Az ember élete végéig tanul. 

– Szeretek beszélgetni a betegekkel a kezelés előtt; megkérdezem, hogy érzik magukat, először nem a beutalóikra, leleteikre vagyok kíváncsi. Aztán elmondom, hogyan fogom elvégezni a vizsgálatot. Nyilván mindenki szorong ezektől a beavatkozásoktól, de véleményem szerint így csökkenthető a stresszhelyzet – mondja, hozzátéve: szereti is végigvinni a betegek kivizsgálását.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!